Internet

ĆIRILICA 3.0 KAO DRUŠTVENO-TEHNOLOŠKI FENOMEN

Povodom treće godine postojanja ćiriličkog nacionalnog internet domena .СРБ, Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) organizuje panel diskusiju “Ćirilica 3.0”, 27. januara, od 11.00, u Galeriji “Ozon”, u Beogradu, Andrićev venac 12.

Promocija i očuvanje mogućnosti korišćenja raznih jezika i pisama u savremenoj digitalnoj komunikaciji je suštinski osnov za očuvanje lokalnih društvenih zajednica, poboljšanje interkulturalnog dijaloga, kao i za razvoj međusobnog razumevanja i unapređenje tolerancije. Ova opšta civilizacijska načela se u Srbiji često bezrazložno i neargumentovano dovode u pitanje, iako je UNESCO još2003. usvojio preporuku kojom se sugeriše promocija i ravnopravno korišćenja različitih jezika i pisama na Internetu.

Poštujući svoja nacionalna pisma, do sada su 23 države, među kojima su i sve najveće zemlje sveta u kojima se ne koristi latiničko pismo (Rusija, Kina i Indija), kao i mnoge arapske i azijske zemlje, donele odluku da uvedu i nacionalne internet domene čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Na panel diskusiji “Ćirilica 3.0” biće govora o društveno-tehnološkom fenomenu ćirilice na Internetu i dosadašnjim rezultatima RNIDS-a na tom polju.

Moderator panela Zoran Stefanović je izdavač, producent i međunarodni kulturni aktivista. Jedan je od osnivača Balkanske kulturne mreže, Međunarodne kulturne mreže elektronskih biblioteka „Projekat Rastko“, e-biblioteke „Projekat Gutenberg Evropa“ i međunarodnog sistema za digitalizaciju „Distribuirani korektori Evropa“. Za potrebe RNIDS-a vodio je tim koji je testirao praktične aspekte uvođenja ćiriličkog internet domena .СРБ.

Jugoslava Lulić, profesorka Srpskog jezika i književnosti, predstaviće projekat kreiranja digitalnog časopisa sa učenicima i kreativnog načina rada sa učenicima koji podrazumeva uporedo razvijanje jezičke i digitalne pismenosti.

Aleksandar Vasilić rukovodilac je projekta “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” na internet sajtu славним-прецима.срб, kao doprinosa digitalnom kulturnom nasleđu srpskog i ostalih evropskih naroda. Korišćenjem savremenih internet i marketing alata i strategija, pozvani su građani Srbije i Srbi u regionu i dijaspori da onlajn putem dostavljaju fotografije svojih predaka, učesnika rata.

Uroš Nedeljković, internet radnik, pravnik i bloger, govoriće o ličnim iskustvima vezanim za ćirilicu na Internetu, kao i o pravnom aspektu upotrebe ćirilice, što po njemu nikako ne sme da se svodi na političko, nacionalističko ili versko pitanje.

Mr Nenad Krajnović, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jedan je od autora “Analize standarda, preporuka i praktičnih iskustava u primeni internacionalizovanih naziva domena (IDN)”, koja je za nas vrlo bitna jer i .СРБ spada u IDN domene. Studija se bavi problemima internacionalizacije servisa elektronske pošte.

Sašo Dimitrijoski, direktor MARneta, nacionalnog registra internet domena Makedonije, govoriće o njihovim iskustvima sa uvođenjem ćiriličkog domena .МКД.

Leave a Reply