Internet

Ćirilički internet domen kreće 15. maja

Ćirilički internet domen u Srbiji biće podeljen do kraja aprila, a registracija “srb” domena počeće do 15. maja, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji “Dan internet domena“.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije Nebojša Vasiljević je na konferenciji kojom je obeležena i treća godišnjica od početka registracije “rs” domena rekao da je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) jedna od oblasti telekomunikacija u kojoj je u poslednjih nekoliko godina ostvarenjasan napredak.

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Ašigned Names and Numbers, ICANN) je prihvatila predlog Registra da oznaka “srb” bude ćirilički domen i dodelila je ovu oznaku Srbiji, pored oznake “rs”, za drugi nacionalni domen na internetu.

Registar je 11. februara poslao dokumentaciju organizaciji IANA za delegiranje upravljanja “srb” domenom.
Podršku Registru da upravlja “srb” domenom pružilo je više od 20 organizacija, a dostavljena je i dokumentacija koja dokazuje tehničku, administrativnu i finansijsku osposobljenost.

Na današnjoj konferenciji u Privrednoj komori Srbije, na kojoj su učestvovali i predstavnici ovlašćenih evropskih registara nacionalnih domena, predstavnik ruskog Internet registra Leonid Todorov i predstavnica Internet registra Austrije Monika Pink-Rank, održane su i diskusije “Ko upravlja internetom” i “Uspešni ‘rs’ internet projekti”.

Leave a Reply