Internet

Ćirilični domen Srbije na Internetu bude “SRB”

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), saopštila je da prihvata predlog Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) da oznaka „srb“ bude ćirilički domen Srbije i dodelila ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Interetu.

ICANN je u novembru prošle godine započeo ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa imena domena (Domain Name System, DNS) koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno imena domena koja nisu napisana latinicom.

Početkom godine Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) započeo je proceduru za ustanovljenje lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji („srb“ i „srbija“) poslati su na evaluaciju Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva. Do kraja kompletnog procesa dodele ćiriličkog domena Srbiji potrebno je da se završi procedura dodele novog domena ovlašćenom nacionalnom registru, a taj proces traje između tri i šest meseci.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije ocenilo je 15. jula 2010. da Registar nacionalnog Internet domena Srbije ispunjava sve tehničke i organizacione uslove, koji su propisani od strane Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve ICANN, a koji su potrebni za upravljanje registrom nacionalnog Internet domena na ćirilici. Polovinom novembra biće pokrenuta i javna rasprava o principima koje će sadržati Pravilnik za registraciju ćiriličkog domena Srbije na Internetu, a u drugoj polovini 2011. očekuje se početak registracije ćiriličkog domena

Leave a Reply