cispa
Internet

CISPA zakon opasniji od SOPA-e i PIPA-e

Za razliku od SOPA-e, CISPA-u podržava veliki broj uticajnih kompanija poput Facebooka, Googlea i Microsofta tako da postoji velika mogućnost izglasavanja ovog Zakona. Poslednjih dana puno se piše o CISPA-i, predlogu novog zakona koji bi uskoro trebao ići u izglasavanje u američki Kongres i čiji je glavni cilj ‘zajednička borba protiv cyber pretnji’.

Kao i u slučaju predloga ranijih sličnih zakona, mnoge grupe za civilna prava upozoravaju da će CISPA omogućiti kontrolu nad internet korisnicima i razmenu njihovih privatnih podataka između raznih vladinih i vojnih agencija te privatnih kompanija, ali za razliku od SOPA-e i PIPA-e, CISPA ima podršku jako velikog broja uticajnih kompanija poput Facebooka, Googlea i Microsofta kojima odgovara izglasavanje ovog zakona.

Navodno, Facebook podržava ovaj zakon jer će “omogućiti razmenu važnih informacija vezanih za cyber napade” pa će tako, ako npr. Facebook uoči cyber napade na njihovu mrežu, “oni o njima obavestiti druge privatne kompanije i vladine agencije kako bi se i oni bolje zaštitili od tih napada.”

Problem u radnijim predlozima zakona nalazio se u činjenici da su internet kompanije i pružatelji internet usluga sami morali sprovoditi nadzor nad svojim korisnicima i biti odgovorni za sadržaj koji oni postavljaju na internet, a mogli su imati problema zbog deljenja privatnih podataka svojih korisnika.

Izglasavanjem CISPA-e, stvari će biti drugačije – kompanije neće morati da nadgledaju internet aktivnosti svojih korisnika, a imaće ‘slobodne ruke’ u deljenju njihovih privatnih podataka sa drugim kompanijama i sa vladom tako da neće imati nikakvih zakonskih problema zbog deljenja tih informacija.

One thought on “CISPA zakon opasniji od SOPA-e i PIPA-e

  1. Aca

    E jbg. Taman sam pomislio kako im je stalo do svojih korisnika, kad ono – oćeš.

    Lako im je sada kada su se svi navukli na Facebook, Google itd.

Leave a Reply