Internet

Combis dizajnirao roditeljsku zaštitu od neprimerenih sadržaja na Internetu

Combis, vodeći regionalni sistem integrator dizajnirao je sveobuhvatno rešenje roditeljske zaštite dece na Internetu koje kroz granularan način definicije sigurnosti telekomunikacijskim operaterima nudi uslugu filtriranja web sadržaja.

U vremenu dostupnosti tehnologije, mobilnih uređaja i internetskih sadržaja, najugroženiji su svakako najmlađi članovi našeg društva. Bitno je decu na vreme upozoriti na opasnosti te ih uputiti na sigurno korištenje tehnologija, ali i samo ograničenje pristupa tim sadržajima pokazalo se vrlo efikasno.

combis

Roditeljska zaštita jedinstvena je usluga koja roditeljima omogućuje zaštitu maloletnika od neprimerenih sadržaja na Internetu prema različitim kategorijama i to kroz sve kanale pristupa, bilo za fiksni bilo za mobilni broadband. Za korištenje same usluge nije potrebno instalirati nikakav program na računaru ili mobilnom uređaju, usluga se vrlo jednostavno konfiguriše, a njome se upravlja preko web interfejsa.

Osim zaštite, roditelj može kroz dostupna izveštaje dobiti uvid u sadržaje kojima dete pristupa. Zahvaljujući ovoj usluzi deca imaju mogućnost sama da pretražuju Internet bez dodatnog roditeljskog nadzora, a roditelji u isto vreme mogu biti sigurni da dete neće doći u dodir s neprimerenim sadržajima.

Generička rešenja koja nude uslugu filtriranja web sadržaja prisutna su na tržištu, ali najčešće nisu dovoljno prilagođena kompleksnijim implementacijama u telekomunikacijskom okruženju gde se zahteva visoka dostupnost, predvidljiva cena skaliranja na veliki broj korisnika, te jednostavna mogućnosti integracije u Telekom OSS/BSS sisteme. Osim toga, nemaju tzv multitenancy mogućnost, odnosno opciju da svaki korisnik (npr. porodica) može samostalno prilagoditi uslugu svojim specifičnim potrebama. Ovakav vid usluge, osim toga, omogućava jednostavnu zaštitu za sve uređaje i na unificiran način uvek garantuje ažurnu sigurnosnu politiku. Stoga ovakvo rešenje predstavlja jedinstvenost na tržištu čitave regije u kojoj je Combis prisutan.” – ističe Juraj Markotić, direktor Sektora IP komunikacija iz Combisa.

Rešenje je primarno bazirano na sigurnosnoj platformi kompanije Optenet, koja predstavlja sveobuhvatno rešenje za pružanje sigurnosnih servisa – počevši od roditeljske zaštite (url filtering), zaštite od malicioznog sadržaja (antivirusna zaštita), pa sve od personalizovanih firewall-a s kojima se mogu na pojednostavljen način blokirati neželjene aplikacije, a sve iz oblaka. Combis garantuje kvalitet celog procesa – od integracije u mrežno okruženje, pa sve do integracije u Telekom OSS/BSS sisteme.

Leave a Reply