Internet

Comcast kupuje akcije kompanije konkurenta Time Warner Cable

Jedna od najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija Comcast spremna je da kupi sve akcije konkurentskog Time Warner Cable-a za 159 dolara po akciji, prenosi portal Business Insider.

Ta cena akcije bi bila za 18% viša od cene na današnjem zatvaranju berze što bi značilo da bi Comcast izdvojio 45 milijardi dolara za ovu transakciju. Inače, akcije Comcast-a trenutno vrede 146,5 milijardi dolara. Kupoprodaja bi značila stvaranje jedne gigantske kompanije koja ne bi imala konkurenciju, ocenjuje se u izveštaju Business Insider-a.

samsung-uhd-tv

Comcast predstavlja najvećeg kablovskog operatera u Sjedinjenim Državama sa 23 miliona pretplatnika, a Time Warner je na drugom mestu sa 12 miliona. Sledeći najbliži, Cox, ima 4,6 miliona pretplatnika.

Akcije Time Warner Cable-a su već mesecima “u igri”. Naime, kompanija Charter je, ranije, pokušavala da kupi Time Warner Cable nudivši 132,5 dolara po akciji što je Time Warner odbio kao “više nego neadekvatnu” ponudu.

Kako god, kupovina Time Warner-a od strane Comcast-a je još daleko od završenog pošto će morati da prođe detaljnu administrativnu proveru. Magazin The Week ocenjuje da “nema šanse” za realizaciju posla, barem ne u nijednoj poznatoj formi. Prema tom mišljenju, dogovor ne može da prođe antimonopolsku proveru Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za komunikacije.

*Izvor: BIZLife, BI, The Week

Leave a Reply