Internet

Crna Gora izrađuje strategiju širokopojasnog pristupa Internetu

Glavni cilj ove strategije je smanjivanje zaostatka za prosečnim stepenom korišćenja širokopojasnog pristupa u zemljama Evropske unije. Crnogorska Vlada izradiće tokom ove godine strategiju širokopojasnog pristupa Internetu, kojom treba da ubrza razvoj ovog segmenta po uzoru na zemlje Evropske unije – saznaje list Republika. Glavni cilj ove strategije je smanjivanje zaostatka za prosečnim stepenom korišćenja širokopojasnog pristupa u zemljama Evropske unije, čime bi se stvorila kvalitetna osnova za razvoj informacionog društva u Crnoj Gori.

Strategija, uz Zakon o elektronskim komunikacijama, treba da bude osnov daljeg razvoja tržišta telekomunikacija, koje trenutno stvara devet odsto društvenog proizvoda.

Programom “eEurope 2005” sve zemlje članice EU bile su obavezne da donesu nacionalne strategije širokopojasnog internet pristupa, sa ciljem ubrzavanja razvoja širokopojasnih mreža, te istovremeno podsticanja korišćenja tih mreža, prvenstveno putem novih internet usluga za domaćinstva i mala i srednja preduzeća.

U Vladi Crne Gore ocjenjuju da će “uvođenje novog operatera i dodela licenci za pružanje širokopojasnih usluga, omogućiti dalju liberalizaciju sektora telekomunikacija.” Podsticanje konkurencije je dovelo do uvođenja “modernih” usluga kao što su IPTV, WiMAX i sl.

Internet dostupnost je u Crnoj Gori je trenutno na stopi od više od 29 odsto i imajući u vidu da je prema podacima od prošle godine u istom periodu iznosila tri puta manje, potvrđuje se činjenica da je liberalizacija tržišta uticala na širenje tržišta i u tom smislu – tvrdi se u ekonomskom programu Vlade.

U Crnoj Gori ima trenutno pet Internet servis provajrdera, i očekuje se da će se ovaj broj vrlo brzo povećati, sa obzirom na to da je Crnoj Gori u oktobru 2007. godini delegiran novi (ccTLD) country code Top Level domen „.me“ i da je izabran partner za valorizaciju domena.

Leave a Reply