Internet

Crna Gora od domena “.me” prihodovala 2 miliona dolara

Crna Gora je imala mnogo sreće kada je kao oznaku na internetu dobila “me”, jer su mnoga imena, to jest domeni sa tim završetkom veoma traženi

Septembra 2006. godine, ISO je primila Crnu Goru i odredila joj državnu skraćenicu “me” za adresu na internetu. Kako se ispostavilo, ta skraćenica je veoma interesantna pošto, kako na engleskom tako i na srpskom jeziku, ima isto značenje i, uz dobro ime koje joj prethodni, može lako da se zapamti.

Tako su, na primer, moguće mnogobrojne popularne kombinacije poput “kupi.me” na srpskom ili “buy.me” na engleskom, pa je to razlog što je ta skraćenica tako mnogo tražena. Zato nije iznenađenje što je najprije zadržano oko 3.000 “domena” sa skraćenicom “me”. Od toga je 2.600 najinteresantnijih adresa prodato licitacijom, a još 400 je rezervisano za crnogorske institucije.
Prve statističke brojke vezane za uvođenje skraćenice “me” pokazuju odlične rezultate.

U prva dva dana uvođenja skraćenice “me” kao zamene za “yu”, registrovano je više od 50.000 domena sa “me”, a posle 14 dana se broj adresa popeo na 100.000. Veći deo registrovanih adresa sa skraćenicom “me” otišao je u SAD (50 odsto) i u Veliku Britaniju (11 odsto).

Prema proceni Predraga Lesića, direktora Ustanove za registraciju adresa sa skraćenicom “me”, do velike potražnje je došlo uslijed sve veće težnje korisnika interneta da imaju interesantne adrese. Lesić očekuje posebno veliko interesovanje za ličnu prezentaciju na internetu, za adrese sa skraćenicom “me”, kao i u kontekstu “socijalne mreže”.

U međuvremenu su poznate i cene za koje su prodate neke adrese sa skraćenicom “me”. Tako su adrese “toyota.me” i “only.me” prodate za 90.025 odnosno 33.405 dolara. Posle prvih licitacija, Crna Gora je uspela da zaradi dva miliona dolara, čime je oborila sve rekorde, pa stručnjaci očekuju se da će Podgorica ostvariti sličan, a možda i bolji prihod od Tuvalua.

Leave a Reply