Društvene mreže · Internet

Čuvajte se sumnjivih linkova na Twitteru

Linkovi na Twitteru mogu izgledati vrlo bezopasno, ali jednom kad kliknete na njih, vaš računar postaje medij preko kog hakeri napadaju stranice svojih protivnika. Verovatno najpoznatija haktivistička grupa na svetu, Anonymous, na Twitteru ima više od 250.000 fanova koji prate svaku njihovu objavu. Ipak, čini se da ekipa iz Anonymousa fanove ne skupljaju kako bi zadovoljili vlastiti ego, već su njihovi motivi puno zlokobniji, upozoravaju stručnjaci iz antivirusne kompanije Sophos.

Kako u Sophosu naovde, linkovi koje ova grupa deli preko Twittera, a na koje fanovi klikću u dobroj veri, potajno preuzimaju kontrolu nad njihovim računarima, koje se onda koristi u tzv. DDos (denial of service) napadima protiv Vlade SAD-a i drugih organizacija.

Opasni se linkovi forwardaju u sklopu nedavne akcije „Operacija Megaupload“, kojom se Anonymous “sveti” američkoj vladi i antipiratskim organizacijama zbog rušenja popularne strane za deljenje fajlova.

Linkovi izgledaju vrlo bezopasno, ali jednom kad kliknete na njih, vaš računar postaje medij preko kog hakeri napadaju stranice svojih protivnika. Ovakva taktika je promena načina na koji Anonymous operiše, budući da se nikad do sada nisu služili „običnim” ljudima u izvođenju napada. Deo koji nas internaute treba najviše da zabrinjava svakako je činjenica da, ukoliko vlasti otkriju da je upravo naš računar jedno od tih „spavača” koji su korišćeni u napadima, odbrana da za to nismo znali neće biti dovoljno dobar izgovor, tvrde stručnjaci Sophosa.

2 thoughts on “Čuvajte se sumnjivih linkova na Twitteru

 1. Aleksandar N.

  Obratiti paznju i na direktne phishing poruke sa Twittera sa sledecim sadrzajem:

  “You seen what this person is saying about you? ###http://pubdew.ru#### terrible things..”

  Ako kliknete na taj link javice da je Twitter sesija zavrsena i da je potrebno ponovno logovanje, gde zapravo redirektuje sesiju na:

  ##http://tivvitter.com/issesion/irwetec/?&session_timed_out### i posalje na tvvitter.com (LAZNI twitter sajt) Vase login podatke.

  Vas nalog je kompromitovan i krece slanje direktnih poruka sa Vaseg Twitter naloga sa gore navedenim linkom i tako u nedogled :)
  Potrebno je da promenite pass na svom Twitter nalogu, kako bi se zastitili i sprecili dalje slanje nezeljenih direktnih poruka.

 2. Aca

  Da li neko čita između redova?

  Polako ali sigurno i sa velikim zakašnjenjem počinje Orvelova “1984”. Počeće da nam ulaze u stanove da bi našli teroristu, a onda sa lakoćom mogu da ubace bilo kakav softver koji će okriviti korisnika računara za špijunažu i terorizam. Narod neće smeti da pisne jer dok trepne biće u zatvoru.

  SOPA nije prošao, a kada će – videćemo.

Leave a Reply