Internet

Cyber pretnje – šta možemo očekivati u poslednjem tromesečju (Q4)?

Stručnjaci posmatraju kako ravnomerno raste broj lokacija za krađu identiteta usmerenih na Android i iOS platforme i internet bankarstvo

Sa približavanjem sezone praznika, završni izveštaj kompanije Trend Micro Q3 2013 Security Roundup, izaziva zabrinutost zbog neprestanog rasta broja Apple iOS lokacija za krađu identiteta, kao i zbog znatnog porasta broja malvera usmerenih na internet bankarstvo. Osim toga, izveštaj predviđa da će broj zlonamernih i visoko rizičnih aplikacija usmerenih na Android platformu dostići milion pre završetka 2013. godine. Ova saznanja upozoravaju korisnike da budu obazrivi i oprezni tokom prazničnih kupovina da bi zaštitili lične i finansijske podatke.

trend micro

„Dok potrošače privlači udobnost internet bankarstva, kriminalci sve brže razvijaju alatke kako bi iskoristili opštu neinformisanost”, rekao je Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro. „Kada je reč o Androidu, najčešći način ugrožavanja ličnih bankarskih podataka je kreiranje lažne aplikacije sa trojancem koja je slična aplikaciji koju nudi banka. Takve aplikacije kradu lične informacije, brojeve računa i podatke o kreditnim karticama bez znanja korisnika. Iako se proizvodi kompanije Apple tradicionalno smatraju potpuno zaštićenim od pretnji, naša istraživanja pokazuju da lični podaci i tu mogu biti ugroženi, jer je sve više pokušaja krađe identiteta usmerenih na korisnike ove platforme. Ovi dokazi ukazuju na moguću savršenu oluju koja vreba u prazničnim danima jer prezauzeti potrošači i kupci sve više koriste mobilne platforme.”

Ove godine, broj malver aplikacija usmerenih na Android platformu dostigao je milion. Među njima, 80% je bilo zlonamerne prirode, sa najčešćom zloupotrebom premium usluga, a preostalih 20% smatrano je visoko rizičnim aplikacijama. Broj lokacija za krađu identiteta u vezi sa kompanijom Apple ostao je stabilan u trećem tromesečju sa 4.100 otkrivenih u julu; 1.900 u avgustu i 2.500 u septembru. Ovo je izazvalo zabrinutost zbog mogućih novih ciljeva u poslednjem tromesečju (Q3) jer analitičari procenjuju da je Apple prodao 31 milion iPhone i 15 miliona iPad uređaja samo u četvrtom tromesečju.

„Istraživanje kompanije Trend Micro pokazalo je da je u toku proteklog meseca broj malvera i visoko rizičnih aplikacija usmerenih na korisnike Anroid platforme, prešao milion. Nažalost, nisu samo korisnici Android platforme izloženi riziku. Posmatrali smo, takođe, nagli porast malver aplikacija koje su usmerene na višestruke platforme, koje uglavnom čine iOS i Windows Phone. Sajber-kriminalci se i dalje interesuju za mobilne telefone i pri tome neprestano unapređuju tehnike zaobilaženja zaštitnih sistema mobilnih platformi” – objasnio je Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro.

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su u trećem tromesečju (Q3) više od 200.000 malver zaraza usmerenih na internet bankarstvo. Tri zemlje su se izdvojile kao najviše pogođene ovim, od toga je gotovo četvrtina (23 odsto) od ukupnih malver zaraza usmerenih na internet bankarstvo otkrivena u SAD-u, zatim sledi Brazil sa 16 odsto i Japan sa 12 odsto. Najpogođenije zemlje Evrope, Nemačka i Francuska, imale su po tri odsto što može biti posledica veoma čestih zahteva za višestrukom autorizacijom prilikom obavljanja bankarskih transakcije na internetu. Zajedno sa ovim napredovanjem, porastao je i nivo sofisticiranih tehnika maskiranja koje koriste kreatori pretnji. Ista situacija se može videti u Centralno-istočnoj Evropi – nagli porast popularnosti pametnih telefona u ovom regionu izazvao je dinamičan rast pretnji usmerenih na mobilne bankarske usluge.

„U poređenju sa prethodnim tromesečjem primetili smo nagli porast zlonamernih programa za Android uređaje u Istočnoj Evropi. Zemlje kao što su Rusija i Ukrajina dospele su na listu TOP 10 zemalja sa najvećim brojem preuzimanja zlonamernih Android aplikacija. Isti trend javlja se i u drugim zemljama regiona” – kaže Peter Lupsic Manager, Central-Eastern Europe, Trend Micro.

Leave a Reply