Društvene mreže · Internet

Da li će Facebook izbeći sudbinu Groupona i Zynge?

Zynga, kompanija koja se bavi online igrama poput FarmVille-a i Mafia Wars-a, kao i drugoj popularnoj zabavi sa Facebooka, svojom je inicijalnom javnom ponudom (IPO-om) prikupila milijardu dolara. To je rekord neke od internet kompanija još od Googleovog IPO-a iz 2004., kada su prikupljene 1,4 milijarde dolara.

Međutim, već nekoliko minuta nakon IPO-a akcije Zynge pale su ispod inicijalne cene. Na sličan način prošao je i drugi ovogodišnji veliki IPO internet kompanije Groupon, čije su akcije od izlaska do danas izgubile 12% vrednosti.

IPO-i ove dve kompanije u javnosti su bili snažno popraćeni pošto se na njih gledalo kao na svojevrstan uvod u glavni finansijski događaj 2012., a to je dugo očekivani IPO društvene mreže Facebook. Očekivanja od izlaska Facebooka na tržište su velika i osnivač, Mark Zuckerberg, kompaniju za to priprema već 18 mjeseci. Predviđanja su da bi Facebook IPO-om mogla porušiti sve rekorde i prikupiti oko 10 milijardi dolara te podići ukupnu vrijednost kompanije na 100 milijardi.

Međutim, izvori bliski Zuckerbergu ističu kako se on sam pribojava štete koju bi IPO mogao izazvati promjenom kulture ponašanja i preferencija zaposlenika kojima bi važnije moglo postati dizanje cijena dionica nego fokus na razvoj novih proizvoda.

Usprkos tome, Zuckerberg je u svojim izjavama jasno dao do znanja da njegove vizije kompanije u budućnosti podrazumevaju Facebook kao vrhunsku, blu-chip kompaniju. Prema definiciji blue chip je kompanija sa nacionalnim ugledom sa obzirom na kvalitet, pouzdanost i sposobnost da generiše dobit u dobrim, ali i u lošim vremenima. Zuckerberg se osvrnuo na tu definiciju i nadodao: “Nadam se da naš ugled nije samo nacionalan”.

Pitanje koje se u poslednje vreme često postavlja je hoće li loši rezultati ovogodišnjih IPO-a internet kompanija imati uticaja i na inicijalnu ponudu Facebooka? Prema mišljenju analitičara, finansijski direktor David Ebersman vrlo je dobro upravljao svim finansijskim izjavama u proteklim kvartalima i vešto izbegavao knjigovodstvene pristupe koji su podstaknuli određene sumnje u slučaju Zynge i Groupona.

Konsultatnt za IPO, Lisa Buyer, naglašava da Facebook ima jak brend i veličinu koja karakteriše vrhunske kompanije, što bi Facebookove akcije zaista i moglo učiniti blu-chip akcijama. Međutim, Buyer dovodi u pitanje mogućnost Facebooka da posluje profitabilno u dobrim i lošim uslovima, odnosno smatra da mu nedostaje pouzdanost.

Leave a Reply