Društvene mreže · Internet

Da li je moguće proveriti ko je video vaš Facebook profil?

Facebook korisnici su opet na meti živahnih hakera. Od nedavno možemo videti poruke koje se šire putem Facebook-a koje tvrde da imaju način da vam otkriju ko je gledao vaš profil.

Obzirom na temu ove poruke, nije ni čudo što je veliki broj fejsbukaša odlučilo da sledi ovaj link. Tipični sadržaj poruke je glasio:

See who viewed your profilee original version 2.0:
now you can see who viewed your facebook profile
<LINK>

Međutim, ovo nije nova legitimna funkcionalnost koju je Facebook ugradio na ovu lokaciju popularne društvene mreže. Sledeći link, dobićete samo prikaz naizgled “Facebook” stranice. U suštini, doći ćete na sajt dizajniran sa svrhom da vi nastavite da šaljete link na adrese vaši online prijatelja.

Ovakav način prevare, trošenja vremena i prosleđivanja uzaludnih linkova, videli smo od početka ove godine u priličnom broju. Setite se samo “Like” i “share” prevara. Prevare ovog tipa ne zloupotrebljavaju sigurnosne propuste u kodu Facebook-a. Njima je potrebno samo da korisnik koji primi poruku donese lošu odluku i da pokuša da sledi link i uputstva koja dalje dobija.

Fejzbukaši bi trebali da upamte da funkcionalnost otkrivanja ko je pregledao njihov profil, ne postoji na Facebook-u. Obzirom da je mnogo fejzbukaša poverovalo da je ovo moguće, Facebook je postavio kompanijsku izjavu kao dodatak u često postavljana pitanja za korisnike – FAQ.

Leave a Reply