Internet · Provajderi

Da li može da vam pomogne Internet terapeut?

Prema istraživanjima, ljudi danas mnogo više vremena provode na internet forumima nego što spavaju. Slušamo muziku, čitamo kjnige na internetu, ćaskamo sa svojim prijateljima na Skajpu. Najnovija stvar koja se pojavila u virtalnom svetu je terapija.

U Americi terapeuti smatraju da ovaj fenomen neće zaživeti, dok britanski terapeuti očekuju mnogo više od toga. Možete uključiti svoj kompjuter i razgovarati sa svojim terapeutom putem Skajpa, u virtualnom svetu. Takođe, imate još jednu mogućnost na raspolaganju. Svom doktoru se možete obratiti putem imejla i dobićete propisanu terapiju u povratnoj poruci.

Međutim, da li se virtualna terapija zaista može meriti sa živim kontaktom? Doktorka Kejt Entoni, koja se priključila terapeutima na internetu, smatra da se ništa bitno nije promenilo niti izgubilo prelaskom terapeuta iz stvarnog u virtualni svet.

 ”Pozitivne koristi koje imaju klijenti, kada je njihova dijagnoza postavljena etički i odgovorno, nadmašuju one negativne”, kaže doktorka Kejt.

I onlajn terapija može imati brže rezultate. “Možda će vam trebati 12 sesija licem u lice da  bi rešili neki problem, a to isto možete obaviti i u 5 imejlova” , dodala je doktorka. Takođe, kaže da je ovaj način često jeftiniji i da postoje dokazi da ovakva komunikacija u određenim uslovima može biti pogodnija za pacijente, na primer kada pacijent pati od raznih oblika anksioznosti, depresije i agrofobije.

Međutim ovaj način lečenja ne podržavaju svi terapeuti. PsihoanalitičarkaAnoučka Gros autorka knjiga “Are You Considering Therapy” i “No More Silly Love Songs: A Realist’s Guide to Romance” kaže: “Terapija treba da vas nauči kako da se suočite sa realnim problemima, zato seanse treba da budu stvarne. “

Psihoterapija je uglavnom zakonski neregulisana. U Velikoj Britaniji postoje razna udruženja koja se bave ovim problemom, kao na primer Udruženje za savetovanje i terapiju.

Nedavno je u Americi emitovan šaljivi crtani film u kojem američki naučnik razgovara sa psom dok ovaj kuca na tastauri i kaže mu: “Na internetu niko ne zna da si ti pas.”  Ovo je lekcija ukoliko razmišljate o terapiji na internetu.

Leave a Reply