Internet

Da li sledi podela kompanije Google?

Nemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel izjavio je da Google ima toliko dominantan položaj na tržištu da je potrebno razmisliti o njegovoj podeli na više kompanija.

Gabriel je rekao da je to poslednja mera kojoj se treba pribeći, kako bi se sprečilo da ovaj internet gigant sistematski potiskuje konkurenciju. 

Prošle nedelje je 400 kompanija podnelo zajedničku žalbu protiv Googlea Evropskoj komisiji, preneo je AP. 

google

Gabriel je rekao da je ovakvo rasparčavanje kompanija ranije bilo neophodno u energetskoj industriji da bi se sprečilo da jedna firma zloupotrebi dominantnu poziciju na tržištu. 

On je rekao da će njegovo ministarstvo razmotriti da li su potrebne nove regulative za internet platforme pre preduzimanja bilo kakvih koraka. 

One thought on “Da li sledi podela kompanije Google?

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Prema odrednici “Vikipedije” – “AT&T internet usluge”, AT&T je pocetkom 2008. prekinuo dugogodisnju saradnju sa “Guglom” i zapoceo posao sa “Jahu”. Kao sto je 1984. stari AT&T, kao monopolista, razbijena na novi AT&T i sedam regionalnih “Bel kompanija”, tako ce sada i “Gugl” verovatno biti podeljen da bi novi “kralj” AT&T lase disao. (Od 1984. do 2014. prosli je tek 30 godina!).

Leave a Reply