Internet

Dan Internet domena Srbije

Dan Internet domena Srbije, kojim se ove godine obeležava treća godišnjica od početka registracije .RS domena, biće obeležen 10. marta 2011. godine, jednodnevnom konferencijom u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, u Beogradu.

Konferencija, posvećena razvoju Interneta na domenskom prostoru Srbije, okupiće kreativne i stručne  ljude iz oblasti Interneta i IT tehnologija koji doprinose da život u Srbiji bude uređeniji, lepši i  jednostavniji u svim sferama Internet sistema. Imaćemo priliku da se upoznamo sa aktuelnim temama i dešavanjima, prvenstveno na Internet  prostoru Srbije, ali i na globalnom nivou, uz druženje i razmenu iskustva sa predstavnicima registara iz  sveta.

Teme:

– planovi i aktivnosti domaćeg i  evropskih registara,

– proces uvođenja . СРБ domena,

– ograničeni domenski resursi i politički aspetki raspodele domena,

– intelektualna svojina na Internetu i domen kao brend,

– visokotehnološki kriminal, bezbednost, sloboda govora, unutrašnja kontrola u kompanijama,  privatnost i odgovornost za sadržaj na Internetu,

– uspešni .RS projekti u medijima, biznisu, državnoj upravi, obrazovanju i medicini.

Među govornicima, iz zemlje i sveta,  su  : Leonid Todorov (cctld.Ru), Monika Pank-Rank (Nic.at),  Wim Degezelle (CENTR), Berislav Todorović (KPN), Rade Tričković (HttPool), Miloje Sekulić, Ivan  Minić (Burek forum), Istok Pavlović (WorldWide), Dušan Popović (docent na Pravnom fakultetu),  Vladimir Marić (Zavod za intelektualnu svojinu), Denis Bećirić (istražni sudija Prvog opštinskog suda)  i drugi.

DIDS 2011. je pored IT profesionalca, Internet provajdera i ovlašćenih registara, namenjen svima  onima koji Internet prihvataju kao sastavni deo današnjeg života i poslovanja. Kotizacija za učešće se ne plaća, ali je prijava obavezna zbog ograničenog broja mesta. Link za  registraciju će biti objavljen uskoro.

3 thoughts on “Dan Internet domena Srbije

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Misljenje o internet numeraciji i adresiranju u Srbiji (povodom aktuelnog nacrta odnosnog plana):

  1. U Zakonu o elektronskim komunikacijama (ZEK) odredbe clana 72, uz moju dopunu sa izrazom “adresiranje” (u zagradi), glase:

  “Upravljanje i dodela adresa i brojeva, kao ogranicenog dobra (tj. svojevrsnog prirodnog bogatstva, prim. D. P.), vrsi se na nacin kojim se obezbedjuje njihova racionalna, ravnomerna i delotvorna upotreba, u skladu sa planom (adresiranja, prim. D. P. i) numeracije.

  Planom (adresiranja i) numeracije utvrdjuje se namena adresa i brojeva, obezbedjuje jednaka dostupnost (adresiranja i) numeracije za sve javno dostupne elektronske komunikacione usluge, odnosno za sve operatore koji pruzaju te usluge, obezbedjuju uslovi za prenosivost broja, izbor i predizbor operatora, uvodjenje novih usluga elektronskih komunikacija, kao i ispunjavanje obaveza koje proisticu iz odgovarajucih medjunarodnih sporazuma.

  Agencija donosi plan (adresiranja i) numeracije i objavljuje ga na svojoj Internet strani.”

  Medjutim, izgleda da adresama koje se koriste na Internetu u Srbiji ustvari ne upravlja RATEL, vec Fond “Registra nacionalnog Internet domena Srbije” (RNIDS, http://www.rnids.rs/sh/node/69). Na njegovoj pocetnoj internet strani pise da ja Fond RNIDS stručna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija, koja upravlja registrom nacionalnih Internet domena Republike Srbije .RS saglasno odluci međunarodne organizacije ICANN broj 07.76 od 11.09.2007

  Opsta akata Fonda RNIDS, izmedju ostalog, su:

  Pravila fonda RNIDS

  Opšti uslovi rеgistracijе .rs domеna

  Opšti uslovi o radu ovlašćеnih rеgistara .rs domеna

  Pravilnik o arbitražnom postupku za rеšavanjе sporova povodom rеgistracijе .rs domеna

  Tеhnički i administrativni uslovi za rad ovlašćеnih rеgistara .rs domеna

  Spisak domеna rеzеrvisanih za potrеbе RNIDS

  Rezervisani domeni od posebnog značaja za Republiku Srbiju

  Rezervisani domeni za potrebe gradova i opština Republike Srbije

  Uputstvo o upotrebi vizuelnih standarda RNIDS-a .

  Posle letimicnog uvida u prethodno navedene opste akte i ostale interesantne sadrzaje na internet stranama ovog fonda, mislim da su aktuelni poslovi upravljanja internet adresama, ukljucujuci donosenje odgovarajuceg plana i izdavanje dozvola za koriscanje tih adresa, ZEK-om mogli biti bez dileme povereni kao javno ovlascenje – RNIDS-u.

  2. Moje misljenje po kom internet adresama (tj. IP brojevima) ne upravlja Republicka agencija za elektronske komunikacije, vec Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), osnovan kao fond resenjem Ministarstva kulture (br. 415-0010/2007-14 od 5.2.2007. godine) i potvrdjenim aktom Ministarstva nauke i zastite zivotne sredine (br. 451-01-01600/2007-01 od 10.5.2007. godine), kao i aktom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono drustvo (MTID, br. 401-00-00115/2010-01 od 15.7.2010. godine), a ne zakonom ili odlukom Vlade, potkrepljujem Sporazumom o saradnji MTID-a i RNIDS-a datim u prilogu br. 1.

  Fond RNIDS” je, verovali ili ne, osnovan na osnovu formalnih uslova datih u prilogu br. 2, uz taksu od 8.730 dinara?!

  3. Sve drzave clanice Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) su u preambuli njenog Ustava potpuno priznale svakoj drzavi suvereno pravo da regulise svoje telekomunikacije (ili elektronske komunikacije, po nasoj i terminologiji EU). To vazi i za nasu drzavu koja je ratifikovala pomenuti ustav.

  Postoje dva kamena temeljca u regulaciji telekomunikacija. Prvi kamen temeljac je nacionalni generalni plan (razvoja) kako “stare” telekomunikacione (telefonske) mreze tako i “nove” elektronske komunikacione mreze sledece generacije – Interneta.

  Drugi kamen temeljac u oblasti elektronskih komunikacija je plan numeracije (i adresiranja) kako starih telefonskih usluga (fiksnih i mobilnih) tako i novih internet usluga.

  Zato smatram da nacrt ovog plana treba da obuhvati i strukturu internet brojeva i adresa i nacin njihove upotrebe na teritoriji Republike Srbije.

 2. Marko Ivanovic

  Koliko je stručan i ozbiljan komentar dovoljno govori notorna činjenica da ni RNIDS, ni ITU, ni RATEL ne dodeljuju IP adrese. Takođe, upravljanje sistemom Internet brojeva i adresa uopšte nije pokriveno aktima ITU, nego je to u nadležnosti ICANN (dok se ne odredi drugačije) i ICANN određuje ko upravlja nacionalnim i drugim registrima Internet domena. Čak i kineski državni registar Internet domena mora da traži i dobije dozvolu za rad od ICANN i obavlja svoju delatnost pre svega u skladu sa pravilima ICANN…

Leave a Reply