Internet-inteligentnig-objekata
Internet

Dan Interneta inteligentnih objekata

Na Dan Interneta inteligentnih objekata (IoT), koji se obeležava širom sveta, CPN i kompanija Ericsson Srbija organizuju predavanje i demonstraciju nove vizije upotrebe objekata koje koristimo u svakodnevnom životu u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD, u utorak, 9. aprila, u 18 časova

Internet inteligentnih objekata (na engleskom Internet of Things, ili skraćeno IoT) vizija je koja se ubrzano razvija i postaje deo svakodnevnog života prosečnog internet korisnika. Centar za promociju nauke i kompanija Ericsson Srbija obeležavaju Dan IoT u utorak, 9. aprila, u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD, u Ulici Braće Krsmanović 4, sa početkom u 18 časova.

Internet-inteligentnig-objekata

Ne tako davno, ideja o tome da su svi objekti koje koristimo međusobno povezani bila je u domenu naučne fantastike, a danas već predstavlja našu realnost. Uskoro će kućni uređaji poput pegle, frižidera ili usisivača komunicirati kako sa nama tako i međusobno.

Tokom prezentacije u KC Gradu, dr Srđan Krčo sa timom istraživača i Milena Matić, menadžerka za strategiju i marketing iz kompanije Ericsson, predstaviće mogućnosti i upotrebu Interneta inteligentnih objekata u svakodnevnom životu.

U okviru obeležavanja IoT dana biće demonstrirane i primene ove napredne tehnologije i to na nekoliko eksponata:

IoT LED lampa – snagom uma i uz pomoć IoT tehnologije kontrolišu se boja svetla i prikaz na lampi;
Praćenje zagađenja vazduha – mobilna instalacija ekoBus u Pančevu;
Udružena zapažanja (Participatory sensing) – kako zajednički možemo da pratimo stanja i događaje u našoj okolini i utičemo na rešavanje problema lokalne zajednice.

Istražite više u tekstu na portalu Elementarijum: http://elementarium.cpn.rs/elementi/internet-inteligentnih-objekata/

Leave a Reply