Internet

Dan sigurnog Interneta

Širom Evrope 12.02.2008.godine je proslavljen Dan sigurnog Interneta (Safer Internet Day). Organizovani su seminari sa ciljem obrazovanja djece i roditelja o opasnostima koje vrebaju na Mreži. Ovo je već peti Dan sigurnog Interneta, očekuje se da će ove godine učestvovati više od 50 zemalja.

Tematska edukacija ima za cilj da otkrije opasnosti koje su vezane za otkrivanje previše ličnih podataka i upozori djecu da njihovi virtuelni” prijatelji” možda nisu ono za što se predstavljaju.

Javna okupljanja imaju cilj da ohrabre roditelje da počnu da nagledaju online život svoje djece, te na ovaj način saznaju sa kim pričaju njihova djeca,javio je BBC.

U Engleskoj, škole organiziraju sastanke na kojima će se raspravljati kako djeca trebaju da se ponašaju na Internetu. Te da upozore roditelje koje sve opasnosti vrebaju njihovu djecu ako preozbiljno shavte svaku komunikaciju na Internetu.

Svi koji su učestvovali u projektu zamoljeni su da naprave pamflete, postere i snimke koji bi služili kao upozorenje djeci o opasnostima koje ih čekaju na Internetu, te naglase važnost sigurnog korištenja Interneta.

“Najvažnija stvar koju djeca treba da razumiju je da ljudi s kojima razgovaraju nisu uvijek njihovi vršnjaci”,te da su zloupotrebe česte , a posljedice mogu biti fatalne, izjavila je glasnogovornica Udruženja za online zaštitu i iskorištavanje djece.

Leave a Reply