Internet

Danas u podne .YU domen odlazi u istoriju

Danas u podne, u skladu sa odlukom ICANN-a (Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve), prestaje je da funkcioniše YU domen, objavio je Registar nacionalnih Internet domena Srbije (RNIDS).

Oprašanje od .YU domena, koji je kao i ostali aspekti nekadašnje Jugoslavije otišao u istoriju, najavljivano je od marta 2008. godine.

Da podsetimo: Zvanična registracija .RS domena počela je 10. marta 2008. godine. Sledećih šest meseci, do 10. septembra, vlasnici .YU domena su imali pravo prvenstva da registruju istoimeni domen sa nastavkom .RS. Ovo pravo su iskoristile 19.372 firme.

Po završenoj tranziciji sa .YU na .RS domen, oko 4000 korisnika .YU domena je produžilo život svojim .YU domenima do 30.marta 2010. godine.

Od danas u 12 časova i ovih 4000 .YU domena se više nećе videti na Internetu. Od marta 2008. godine do danas registrovano je oko 60.000 .RS domena u pet adresnih nastavaka (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .IN.RS i .EDU.RS). Ove godine RNIDS je pokrenuo i inicijativu da se nacionalno pismo – ćirilica uvede u korišćenje na Internetu.

Uvođenje ćiriličkog domena na Internet je način da se zaštiti kultura i jezik u svom izvornom obliku, što je težnja svih nacija koje imaju svoje pismo i književnost. Početak registracije ćiriličkih domena se očekuje u 2011. godini

Leave a Reply