Internet

Danas završava “Landrush” period registracije domena .me

Landrush period registracije crnogorskog Internet domena .me završava se danas. Tokom prvog, tzv. Sunrise perioda .me domen odobren je za 76 domaćih kompanija, a sve prijave koje su tada odbijene zbog nepravilnosti, mogle su biti obnovljene do danasSunrise period završen je 20. maja i do tada je 1,58 hiljada kompanija podnelo zahtev za registraciju, od čega 84,5 odsto iz inostranstva. Od 245 prijava domaćih kompanija odbijeno je 109, zbog registracije nakon predviđenog roka ili neadekvatne dokumentacije. Landrush period počeo je 6. juna, a domeni mogu biti registrovani na najmanje dve, a najviše deset godina. Ukoliko za jedan domen bude pristiglo više prijava sa istim pravom posedovanja, on će biti dodeljen ponuđaču koji na aukciji ponudi više novca.

Aukcije se organizuju isključivo na Internetu, na adresi auctions.domain.me. Iz kompanije doMEn upozoreno je ranije da crnogorske kompanije nemaju zaštićene brendove i nazive, što može stvoriti poteškoće prilikom registracije.

Kombinat aluminijuma, na primer, nigde nema registrovanu skraćenicu KAP i zato su iz doMEn-a apelovali na sva crnogorska preduzeća da se obrate novoosnovanom Zavodu za intelektualnu svojinu i da iskoriste pravo da registruju i zaštite svoja imena za buduću upotrebu.

Leave a Reply