Internet

Debata povodm Dana bezbednog interneta (Safer Internet Day)

Učiniti Internet mestom koje je u isto vreme bezbedno i interesantno za decu, ohrabriti ih i zaštititi, samo su neki od glavnih prioriteta za sve nas, rekla je državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić na debati povodom Dana bezbednog interneta (Safer Internet Day) u Domu Narodne skupštine.

dan bezbednog interneta

Digitalno okruženje razvija se velikom i nezaustavljivom brzinom – deca koja u Evropi imaju pristup internetu i počinju sa aktivnim korišćenjem tehnologije, u proseku imaju sedam godina, dok 38% dece od 9 do 12 godina starosti imaju profil na nekoj od društvenih mreža, uprkos starosnim ograničenjima, napomenula je Matić.

Ona je takođe istakla da više od 30% dece pristupa mreži sa svog mobilnog telefona i dodala da je organizovanjem na desetine „Klikni bezbedno“ tribina godišnje, Ministarstvo uspelo da podigne nivo informisanosti, digitalne pismenosti, znanja i odgovornosti u pogledu korišćenja tehnologija i interneta u Srbiji.

Matić je tokom otvorene debate sa preko 120 učenika i nastavnika iz 19 osnovinih škola širom Srbije, pozvala sve na aktivnu i kontinuiranu promociju bezbednije i odgovornije upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

Nove promene donose nove mogućnosti i izazove za sve nas, a kako bi smo došli do konkretnih ideja i predloga, potrebno je da svi budu uključeni u ovaj proces, državni organi, nevladine organizacije, škole i pojedinci, rekla je državna sekretarka.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Centar za bezbedni Internet Srbija obeležavaju Međunarodni Dan bezbednog interneta sa ciljem stvaranja osnova na kojima će internet biti mesto bezbednosti, privatnosti i sigurnosti za sve: posebno za decu i mlade.

Safer Internet Day se proslavlja u preko 100 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju koja je na ovom polju aktivna od 2008. godine sa projektom „Klikni bezbedno“.

Dan bezbednog interneta obeležava se svakog drugog utorka u februaru širom sveta, a slogan ovogodišnjeg dana je “Stvorimo bolji Internet zajedno”. izvor:MTT

Leave a Reply