Internet

Deca u mreži digitalnog nasilja

Gotovo sva deca su vlasnici mobilnog telefona. Uz pristup internetu ide i izloženost brojnim opasnostima. Statistika pokazuje da čak 11 posto dece koja koriste društvene mreže se videla sa potpuno nepoznatim osobama.

Mobilni telefoni i računari odavno su postali deo dečje svakodnevice, zamenjujući često i igru i druženje. U virtuelnom svetu se zabavlja, ponešto uči i saznaje, ali i često izlaže opasnostima, koje deca ne prepoznaju uvek. Nije moguće odricanje od novih tehnologija, već najmlađi moraju biti oprezni i umereni.

Uz olovku, svesku i gumicu, čini se da je poslednjih godina i mobilni telefon postao deo školske opreme. Ima ga gotovo svaki srednjoškolac, ali i osnovac. Telefon koriste da bi pristupili virtuelnom svetu, internetu, mreži koja nije uvek bezbedna.

hp-mobilni

Srednjoškolci i srednjoškolke kažu da im zbog slike na profilu često stižu poruke od nepoznatih osoba, ali da oni takve poruke blokiraju.

Za razliku od srednjoškolaca s kojima smo razgovarali, mnogim učenicima nisu strani susreti sa potpuno nepoznatim osobama koje su upoznali na društvenim mrežama.

“Mi moramo razmišljati kao ozbiljni, odgovorni i biti svesni da svaka vrsta zloupotrebe sadržaja na internetu može dovesti sutra decu u realnu fizičku opasnost. Statistika je pokazala da čak 11 posto dece koja koriste društvene mreže se videla sa potpuno nepoznatim osobama”, kaže Tatjana Matić iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Dobrinka Kuzmanović iz Instituta za psihologiju kaže da je prema podacima istarživanja, među osnovcima trećina onih koji su poslednjih godinu dana doživeli neki od oblika digitalnog nasilja.

“Među srednjoškolcima je taj broj veći, čak dve trećine srednjoškolcaca bili su uznemiravani putem sms poruka, poziva ili na internetu ili na socijalnim mrežama”, navela je Kuzmanovićeva.

Centar za bezbedni internet i Netpatrola, neki su od načina borbe protiv digitalnog nasilja.

“Svaki nelegalni sadržaj koji ima odrđeni neadekvatan sadržaj, nekada opasan po život dece sadržaj može se prijaviti putem ovog servisa. Mi smo na taj način postali deo jedne međunardone mreže koja radi na prevenciji, a potom i procesuiranju svih koji su delili taj sadržaj preko interneta i učestvovali u digitalnom nasilju”, kaže Tatjana Matić.

Zabrana i kažnjavanje dece izolacijom sa društvenih mreža nisu rešenje. Psiholozi smatraju da učenici moraju da budu upoznati sa svim rizicima koje nosi internet. izvor: http://mtt.gov.rs/

Leave a Reply