deca na internetu
Internet

Dečija zavisnost od interneta sve veća, kao i manjak motivacije

Treba postaviti vremenske granice u igranju igrica, postići dogovor oko lozinki i privatnih računa i upozoriti decu na adekvatnu zaštitu svojih podataka na internetu.

Deca vole da provode vreme na internetu jer se tada osećaju slobodno, akompjuter im pruža neiscrpan izvor zabave i druženja. Međutim, problem je što sve više dece postaje zavisno od račnara, upozoravaju britanski psiholozi. Otkrili su da više od polovine dece opisuju sebe kao nesrećne, što je samo još jedna od posledica zlouporabe kompjutera. Zbog zavisnosti o internetu deca zanemaruju svoje obaveze u danu, a još je veći problem što im roditelji te aktivnosti ne ograničavaju ili čak zabranjuju.

Pretraživanje interneta u kasnim večernjim satima smanjuje količinu i kvalitet sna, ometa koncentraciju u školi i psihički demotiviše decu. Psiholozi smatraju da svi roditelji koji su omogućili deci da imaju svoje sobe i računare, trebaju da znaju šta oni rade na kompjuteru i koliko im to vremena oduzima.

Treba postaviti granice u igranju igrica, postići dogovor oko lozinki i privatnih računa i upoznati decu sa zaštitom svojih podataka na internetu.

Saveti za roditelje

– Edukujte se o internetskim sadržajima, mogućnostima računara i razgovarajte s detetom
– Pretražujte internet s detetom
– Ne dozvoljavajte deci mlađoj od 12. godina da sami pretražuju internet
– Objasnite detetu važnost zadržavanja privatnosti na internetu i za to mu dajte primere.

izvor:liz.rs

Leave a Reply