Internet

DEFINITIVNO OPRAŠTANJE OD .YU DOMENA 30. MARTA

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) apeluje na korisnike Interneta da pre ukidanja .YU domena sprovedu kontrolu i izvrše izmenu potrebnih podataka i protokola kako ne bi ostali bez servisa na koje su navikli.

U utorak 30. marta 2010. godine, tačno u podne, u skladu sa odlukom a Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve), prestaje da funkcioniše .YU domen.

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) podseća sve korisnike da provere sve servise koje koriste na Internetu, kao i da izvrše promenu podešavanja i protokola, jer će nakon gašenja .yu domena, sve elektronske adrese koje se završavaju sa .yu postati nevažeće, a sve Internet prezentacije sa istim završetkom biće nedostupne.

Da bi se izbegli eventualni problemi i omogućio što bezbolniji prestanak rada .YU domena, RNIDS preporučuje da se tokom marta obavezno urade sledeće aktivnosti:

Za korisnike Interneta bitno je da:

1. Ukoliko još uvek koriste adresu sa .YU, da se obrate svom Internet provajderu kako bi im pomogao da izvrše promenu adrese na .RS

2. Izvrše promenu u parametrima svog programa za prijem elektronske pošte i to u poljima za elektronsku adresu, POP3 i SMTP servere

3. Ukoliko kao firma još uvek koriste .YU domen, potrebno je da registruju .RS domen i prilagode DNS zapise i konfiguraciju svih Internet servisa tako da koriste novi .RS domen

4. Ukoliko koriste neke od Internet servisa (DNS, PROXY Server, FTP server, SSH, TELENET,

SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC i sl.) da provere da li su izvršili izmene u njihovoj konfiguraciji, odnosno da li su sve adrese koje se završavaju na .YU zamenjene novim.

Poslovni korisnici se savetuju da još jednom provere:

1. Da li se na njihovom veb sajtu još uvek nalaze linkovi koji vode na .yu stranice?

2. Da li su tagovi u veb stranicama ispravljeni i da li su promenjena podešavanja na svim pretraživačimagde su prijavili sajt?

3. Od koga sve još dobijaju elektronsku poštu adresiranu na staru .yu adresu?

4. Da li još uvek koriste stare elektronske adrese za pristup nekim veb stranicama? (Korisničko ime za logovanje.)

5. Da li su u adresaru ažurirali sve kontakte?

6. Da li su promenili stranice u Bookmark-u?

7. Da li su izvršili izmene kontakt podataka svojih klijenata u internim bazama?

8. Da li za elektronsko bankarstvo koriste .yu adrese?

9. Da li imaju poslovne partnere u zemlji ili inostranstvu koje još uvek nisu obavestili o izmeni adrese?

Za Internet provajdere bitno je da svoje korisnike na adekvatan način obaveste:

1. Da .YU domen prestaje da radi 30. marta 2010.

2. Da se Internet prezentacije čije su adrese završavale sa .YU sada najverovatnije nalaze na adresama koje se završavaju sa .RS

3. Da se elektronske adrese koje su se završavale na .YU sada najverovatnije nalaze na adresama koje se završavaju sa .RS

4. Da su adrese ostalih Internet usluga (PROXY, FTP, SSH, TELENET, SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC..) takođe promenjene tako da koriste adrese koje se završavaju sa.RS

Prelazak sa .YU Internet domena na nove .RS domene je završena u maju 2009., a u funkciji je ostalo oko 4000 domena u starom YU registru. Do sredine marta registrovano je 55391 domena, i to 31803 .rs, 16813 co.rs, 2857 org.rs, 2886 in.rs i 1032 edu.rs.

Paralelno sa ovim aktivnostima, RNIDS je pokrenuo i zvanično uveođenje ćirilice na Internet.

Vlada Republike Srbije donela je zaključak kojim je zadužila Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo da u koordinaciji sa RNIDS-om sprovede javnu raspravu o ćiriličkom domenu najvišeg nivoa i pravilima za registraciju ćiriličkih poddomena u tom domenu, kao i da preduzme druge mere radi stvaranja uslova za podnošenje zahteva za delegiranje ćiriličkog IDN ccTLD za Republiku Srbiju, do kraja 2010.

Do sada je održan jedan okrugli sto sa temom ćirilički domen najvišeg nivoa u Privrednoj komori Srbije. Krajem februara je počeo sa radom forum. http://www.forum.rnids.rs/index.php na kojem je glavna  tema „ Kako treba da glasi čirilićki Internet domen Srbije“. Najčešći predlozi koji su se pojavili na ovom forumu za novi ćirilički domen su : .SRB, . SB, .SRBIJA, . IĆ..

Pored RNIDSa forume na temu ćirilićkog Internet domena Srbije, pokrenuli su stručni časopisi, kompanije i druge organizacije. Ideja je da se putem javne rasprave i anketa dođe do ćiriličkog naziva Internet domena najvišeg nivoa.

Konačan cilj je da posle ćiriličkog domena najvišeg nivoa, bude uvedena mogućnost korišćenja posebnih latiničnih slova koje koristi srpski jezik , kao i uvođenje latiničnnih slova koje koriste nacionalne manjine i to u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Uvođenje posebnih latiničnih slova, koja se ne nalaze u engleskoj abecedi se odnosi na .RS domen. Početak ovog procesa se očekuje u 2011. Godini.

Detaljnije informacije na sajtu RNIDS http://www.rnids.rs/

Leave a Reply