Vikivoyage
Internet

10 godina Vikipedije na srpskom jeziku

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, Vikipedija, na današnji dan slavi svoju prvu deceniju postojanja.

Za svojih deset godina, na Vikipediju na srpskom jeziku registrivalo se preko 100 000 korisnika, koji su svojim člancima doprineli svekolikom ljudskom znanju. Vikipedija na srpskom jeziku do današnjeg dana broji preko 180 000 napisanih članaka. Kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova! To bi ujedno bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku. Od 284 jezičkih verzija, Vikipedija na srpskom nalazi se na 29. mestu po veličini.

Februara 15. pre osam godina, Goran Obradović i Miloš Rančić sastali su se kako bi podelili svoja viđenja o budućnosti Vikipedije, što se uzima kao prvi sastanak Vikipedijanaca kod nas.

Vikivoyage

Krajem leta 2004. godine, oformljena je virtuelna zajednica Vikipedije na srpskom jeziku. U želji da se lica prisutna samo na internetu upoznaju i uživo, Miloš Rančić odlučuje da uputi poziv članovima zajednice i prvi čini korak da od virtuelnog poznanstva uspostavi stvarno prijateljstvo.

Dan15. februara 2005. godine je dan kada su se upoznali inicijator Miloš Rančić i Goran Obradović, koji je ovog puta jedini odgovorio na Rančićev poziv. Goran Obradović se priseća tog upoznavanja: „Otkako je Miloš imao ideju da se formira zajednica, nekolicina nas je počela da se okuplja na četu, i onda smo se dogovorili da se vidimo uživo. Miloš je pozvao mene i još nekoliko osoba da dođemo kod njega kući kako bismo se upoznali uživo. Sticajem okolnosti, jedini sam došao kod Miloša, imali smo formalne i neformalne teme koje su išle i van domena razgovora o Vikipediji i dogovorili da od tada imamo redovne sastanke“.

Ovaj dan se u vikipedijinoj zajednici obeležava kao zvanično prvo okupljanje Vikipedijanaca Srbije. Od tada je okupljanje Vikipedijanaca uobičajena praksa, jer do sada Vikipedijanci iza sebe imaju ukupno 247 okupljanja! Na tim brojnim druženjima raspravljalo se o idejama kako pospešiti i unaprediti Vikipediju. Pojedincima koji ne mogu da dođu na okupljanje omogućeno je da istom prisustvuju online, preko IRC mreže.

Kako je vreme odmicalo, sve više ljudi je bilo zainteresovano da prisustvuje ovim neformalnim sastancima, i to ne samo u Beogradu. Okupljanja Vikipedijanaca su išle i dalje od glavnog grada Srbije, te su se Vikipedijanci družili i u Novom Sadu, Pirotu i Subotici. Takođe, ova okupljanja su katkad poprimala i internacionalni karakter, te su Vikipedijanci imala priliku da ugosti i kolege iz regiona, ali i šire! Od kako je Džimi Vejls, suosnivač Vikipedije, prisustvovao okupljanju na proleće 2005., zajednica Vikipedijanaca Srbije je bila domaćin desetinama istomišljenika iz celog sveta.

15. februar 2005. godine, bila je prelomna tačka u istoriji zajednice. Vikipedijancima je omogućeno da u prijatnoj atmosferi razmenjuju ideje i da van svojih domova i van kompjuterskog monitora rade na širenju ideje o slobodnom znanju. Ovo je pokazatelj kako jedan razgovor između dvojice potpunih neznanaca može da preraste u prijateljstvo i zajedničku borbu za isti cilj, a to je pospešivanje slobodne enciklopedije i širenje slobodnog znanja. Pridružite se! Širite znanje i ideje, učestvujte u stvaranju najveće enciklopediju na svetu!

Leave a Reply