Internet

Desničari i Internet: Laka i brza razmena ideja

Po saznjanima gospodina Inkstera, evropski desničarski orijentisani ekstremisti do sada i za sada koriste online komunikaciju za razmenu ideja, ali ne i za planiranje i koordinisanje nekih nasilničkih aktivnosti i eventualnih napada.

Anders Behring Breivik, Norvežanin koji je, kako je priznao, prošlog meseca odgovoran za dva napada i ubistvo 77 osoba, bio je jedan od učesnika brojnih neo-nacističkih, nacionalističkih i anti-islamskih foruma i razmena ideja vođenih online, odnosno putem Interneta. Od napada koje je izveo, i u kojima su najviše ubijenih nedužna deca, Europol, služba Evropske unije za obaveštajne i kriminalne poslove pokrenula je istragu o anti-islamističkom ekstremizmu u skandinavskim zemljama i o mogućem uticaju ideja plasiranih i razmenjivanih putem Interneta i napada u Norveškoj. Ta istraga je u toku i kakvi će biti rezultati, ostaje da se vidi.

Da komunikacija te vrste postoji, da desničarski ekstremisti razmenju ideje jedan od primera je i anti-islamistička grupa Engleska liga za odbranu, čiji blog na Internetu vodi Reginald Peters – „Više ne komuniciramo pismima. Online je sada preovlađujući, brz i jeftin način komuniciranja i sa istomišljenicima i sa onima sa čijim se idejama ne slažete.

Grupa Engleska liga za odbranu pozivala je na ulične proteste protiv, kako su to učesnici foruma nazivali, islamizacije Britanije. Ali nakon napada Andersa Behringa Breivika, koji je tvrdio da je povezan sa tom grupom, učesnici foruma su se utišali.

U svom online anti-islamskom manifestu ispisanom na 1.500 stranica Breivik Britanca Paula Raya, desničarskog blogera, naziva mentorom. Paul Ray, koji inače živi na Malti, demantuje mentorstvo, ali ne negira da je komunicirao sa Breivikom i da su njegove ideje možda inspirale Breivika. Da desničarski orijentisani ekstremisti uveliko koriste Internet za širenje njihove ideologije i razmenu ideja potvrđuje i Nigel Inkster, ekspert evropskih službi za sigurnost: „Komunikacija te vrste putem Interneta je jako mnogo. I u Breivikovom slučaju, evidentno je da je bio u vezi sa velikim brojem osoba sličnog mišljenja i ideja. Grupe i forumi slični Engleskoj ligi za odbranu vrlo brzo su se distancirali i demantovali da su imale bilo kakvu organizovanu vezu sa Breivikom.

Prema saznjanjima norveške policije Andres Behring Breivik je napade pripremio i izveo potpuno sam. Inkster ističe da je njegovu i druge slične online komunikacije lako pratiti:

Nema dokaza da je tehnika komuniciranja desno-orijentisanih i anti-islamističkih grupa i pojedinaca sofisticirana, tajnovita. Lako ju je pratiti, za razliku od složenih tehnika islamističkih radikalnih grupe koje koriste stenografiju, kriptografiju i druge tehnike vrlo teške za dešifrovanje.

Po saznjanima Inkstera, evropski desničarski orijentisani ekstremisti do sada i za sada koriste online komunikaciju za razmenu ideja, ali ne i za planiranje i koordinisanje nekih nasilničkih aktivnosti i eventualnih napada. (VoA)

Leave a Reply