dids-2015
Internet

DIDS 2015 i „Gospodari Interneta“

Pod sloganom “U kom si internet filmu?”, ovogodišnji DIDS 2015 biće održan 10. i 11. marta, u Hotelu “Metropol Palace” u Beogradu, a organizator je Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). Osim što traje dva dana, Šestu godišnju konferenciju o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima čini posebnom i podrška dobijena od ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

dids-2015

Prvog dana Dana internet domena Srbije, 10. marta, program počinje blokom pod nazivom “Gospodari Interneta”, koji govori o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na “sve nas”, to jest globalnu internet zajednicu. Koje bi bile uloge “svih nas” i čiji je naš Internet, pitanja su na koja će pokušati da odgovore ugledni strani gosti DIDS-a Žan-Žak Sael, Leonid Todorov i Martin Bojl, nakon uvodne reči Dušana Stojičevića, predsednika Upravnog odbora RNIDS-a.

Moderator prvog bloka je Vladimir Radunović, direktor programa sajber-bezbednosti i e-Diplomatije “Diplo Foundation” (www.diplomacy.edu) i predavač iz oblasti upravljanja Internetom. Bio je član Višeakterske savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum).

Jean-Jacques Sahel (Жан-Жак Саел) je potpredsednik ICANN-a (www.icann.org) za region Evrope i bavi se javnim zagovaranjem otvorenog Interneta, baziranog na višeakterskom modelu upravljanja. U ICANN-u je zadužen za kontakt, podršku i saradnju sa vladama, privatnim, nevladinim organizacijama, kao i korisnicima Interneta širom Evrope. Tesno sarađuje sa internet zajednicom na podizanju svesti, jačanju kapaciteta i uključivanju svih zainteresovanih strana u rad ICANN-a.

Leonid Todorov je šef za međunarodne odnose Koordinacionog centra domena .RU/.РФ (www.cctld.ru) i direktor Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona (www.aptld.org). Radio je na pokretanju ruskog nacionalnog domena na ćiriličkom pismu .РФ, kao i novih ćiriličkih generičkih domena .ДЕТИ (deca) i .ТАТАР. Član je grupa koje organizuju Ruski forum za upravljanje Internetom i Evropski dijalog o upravljanju Internetom (EuroDIG).

Martin Boyle (Мартин Бојл) je stariji savetnik za javne politike britanskog nacionalnog registra “Nominet” (www.nominet.uk). Bavi se međunarodnim aspektima upravljanja Internetom, a ranije je radio u Vladi Velike Britanije na pitanjima međunarodne saradnje u oblasti Interneta i bio angažovan u okviru Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS). Član je ICANN-ove Radne grupe za koordinaciju procesa prenosa nadzora nad IANA funkcijama sa Vlade SAD na globalnu internet zajednicu, kao i Radne grupe za izradu predloga za tranziciju domenskih funkcija IANA.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca za prvi dan DIDS-a obavlja se preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

2 thoughts on “DIDS 2015 i „Gospodari Interneta“

 1. Dejan R. Popovic,

  Umesto komentara – dopis nadleznim telima pod naslovom “Reklasifikacija internet usluge”:

  REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE

  MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA

  REGULATORNA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNKACIJE I POSTANSKE USLUGE

  Postovane dame i gospodo,

  Proslo je vec nedelju dana od kada je Federalna komisija za komunikacije (FCC) SAD usvojila nov plan za regulaciju Interneta (“FCC Adopts Strong, Sustainable Rules to Protect the Open Internet”), a da niko od vasih strucnjaka nije nasao za shodno da objasni javnosti kako to FCC misli da Internet uslugu ili uslugu pristupa Internetu reklasifikuje iz informacione usluge u telekomunikacionu uslugu?

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 6. mart 2015.

 2. Dejan R. Popovic,

  Ko je gospodar Interneta vidi se iz nedavno izrecenih reci (kopiram):

  “President Obama told Re/Code: ‘We have owned the internet. Our companies have created it, expanded it, perfected it in ways that they can’t compete. And oftentimes what is portrayed as high-minded positions on issues sometimes is just designed to carve out some of their commercial interests.'” (White House. Red Chair. Obama Meets Swisher. – Re/code).

Leave a Reply