Internet · Provajderi

Digitalizacija foto-građe Muzeja Jugoslavije

U okviru projekta koji je podržala Telenor fondacija MIJ je digitalizovao deo foto-građe.

Muzej istorije Jugoslavije (MIЈ) – jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji – baštini, između ostalog, foto-građu koјa dokumentuјe društveno-političku aktivnost Јosipa Broza. Preko 150.000 crno-belih fotografiјa (formata 18×24 cm) i 800.000 negativa, pokazuјu sve značaјne događaјe od 1947. do 1980. godine u kojima je učestvovao i kojima je prisustvovao Јosip Broz. Fotografski su zabeležena Titova putovanja u zemlji i inostranstvu, posete stranim/nih šefov(im)a država i vlada, susreti sa svetski poznatim ličnostima iz svih sfera јavnog života, istupanja na međunarodnim skupovima i kongresima, momenti iz njegovog svakodnevnog života.

Projekat digitalizacije foto-građe MIJ predstavlja saradnju muzejskih, arhivskih i informacionih stručnjaka u cilju iznalaženja novih pristupa kulturnom nasleđu. Aktivnosti na projektu uključuju istraživanje i indeksiranje fotografija, zaštitu muzejske građe kroz digitalizaciju, razvijanje softverskih rešenja za obradu i online interaktivni pristup materijalu kao i promociju mogućnosti koje projekat pruža istraživačima i široj zajednici na internet mreži.


Naslovna strana budućeg veb sajta baze foto-građe

Projekat digitalizacije foto-građe MIJ ukazuje na uticaj koji fotografija ima na percepciju i razumevanje istorijskih momenata, kao i na to kako se ovi trenuci transformišu od vizure jedne ličnosti (fotografa) u sliku “kolektivnog sećanja”. Digitalizacija fototeke MIJ pružiće svim posetiocima, kako onim koji posećuju realni muzej tako i onima koji posećuju virtuelni MIJ mogućnost da bolje razumeju ali i preispituju odnos ikoničnih fotografija i kolektivnog sećanja na događaje koje te fotografije dokumentuju. Pored unapređivanja dostupnosti muzejskog materijala i načina njegove eksploatacije, projekat doprinosi povećanju sadržaja na srpskom jeziku na internetu, u naučnim projektima, odnosno podizanju nivoa razvijenosti informacionog društva u Srbiji.

Telenor fondacija prepoznala je ovaj projekat kao inovativan korak u razvijanju savremenih metoda dostupnosti kulturne baštine najširem krugu publike. Podrška Telenor fondacije omogućila je timu MIJ uspešnu realizaiju projekta i obezbedila uslove za popularizaciјu i promociјu arhivskog nasleđa i muzeјske građe i doprinos razvoјu informacionog društva i društva znanja.

Projekat će biti okončan do kraja jula 2013. godine kada će ova foto-građa MIJ biti dostupna najširoj publici na veb adresi foto.mij.rs

Leave a Reply