Internet

Digitalna diplomatija

U Moskvu ove nedelje dolazi u zvaničnu posetu odgovorni za internet-propagandu SAD. Cilj posete Aleka Rosa, starijeg savetnika Hilari Klinton za inovacije, jeste dijalog sa ruskom stranom. Eksperti govore da pri svim ciljevima koji se samo čine miroljubivim, metode Državnog departmana krše principe nacionalne bezbednosti država.

Glavna inovacija kojom se bavi Ros je takozvana digitalna ili internet-diplomatija. Propaganda koja se ranije vodila tradicionalnim načinima i tradicionalnim medijima, sada se skoro celosno preselila u internet. Stejt department ima više od 200 stranica u mreži Fejsbuk i skoro 100 mikroblogova Twitter. Osim toga Alek Ros odgovara za nove tehnologije u radu stranih diplomatskih misija SAD.

Upravo on je inicijator da se u ambasadama pojave nove dužnosti, ispričao je ekspert za konkurentsku obaveštajnu službu Andrej Mosalovič:
U mnogim ambasadama je uvedena dužnost savetnika za digitalnu diplomatiju. Putovanje Aleka Rosa je deo strategije SAD koja ne može da ne izazove strepnju. Da je živ Če Gevara, on bi to nazvao digitalnim neokolonijalizmom. Zato što je to usavršavanje instrumenata za mešanje u poslove zemalja u razvoju. I ovde se odmah obraća pažnja na izbor zemalja. U nekim ambasadama takvih savetnika nema. U drugim su se pojavili.
Sam Alek Ros je ranije izjavljivao da dolazi u Moskvu da se sastane sa ruskim činovnicima, diplomatama i studentima. Odnosno, ne da se pravda, već da objasni. On je naglašavao da „SAD ne moraju da se izvinjavaju zbog toga što pomažu ljudima da koriste slobodu govora preko interneta“. Ipak upravo ta sloboda je odigrala glavnu ulogu u „arapskom proleću“. O tome da su Fejsbuk i druge socijalne mreže „udoban instrument koji dopunjuje tradicionalne načine informisanja i mobilizacije društva“ nedavno je izjavila i zamenica pomoćnika generalnog sekretara Nato Stefani Babst. U tom smislu koncepcija „digitalne diplomatije“ može direktno da postane pretnja suverenitetu država, smatra član „Društvene komore“ Anton Korobkov-Zemljanski. Pritom, propovedajući demokratiju u internetu, same SAD je ograničavaju skroz nedemokratskim metodama, dodaje on:
„Vikiliks“ je primer na kojem može da se vidi kako se sa jedne strane deklariše sloboda govora, potpuna otvorenost. A istovremeno na „Vikiliks“ se vrši pritisak, zatvaraju se računi Džulijana Asanž, trude se da blokiraju sajt, provalili su u njegovu ličnu prepisku i tako dalje.
Ipak, eksperti kažu, da je misija Aleka Rosa u Moskvi važna kao element „resetovanja“. Moguće da se u toku posete odnosi Rusije i SAD neće promeniti. Ali svi još pamte ono vreme kada strane nisu želele ni da diskutuju.

Leave a Reply