E-servisi · Gadgets · Internet

Digitalni ortofoto za 53 gradska područja na geoportalu Srbije

Na inicijalnom geoportalu omogućen je pregled digitalnog ortofotoa rezolucije GSD 10 cm. Digitalni ortofoto izrađuje se u okviru projekta “Izrada digitalnog ortofotoa u Republici Srbiji” finansiranog od strane Evropske unije – CARDS program. U toku je kontinuirana isporuka ortofotoa u UTM/ETRS89 projekciji. Nakon pregleda i verifikacije od strane Republičkog geodetskog zavoda i preuzimanja od Ministarstva odbrane granice područja od posebnog značaja za odbranu u februaru 2010. godine započeto je objavljivanje ortofotoa na inicijalnom geoportalu.

Korišćenjem alata za kartografski pregled može se izvršiti uvid u digitalni ortofoto rezolucije GSD 10 cm u okviru kategorije Ortofoto. Interoperabilnost je bitna karakteristika web servisa za pregled koja obezbeđuje kombinovanje i preklapanje dostupnih setova prostornih podatka. Na ovaj način sadržaj ortofotoa se može pregledati kombinujući sa informacijama iz drugih izvora kao što su administrativne jedinice, katastarske parcele sa objektima, adrese, korišćenje zemljišta kao i ostalim raspoloživim tematskim podacima o prostoru.

Trenutno, na geoportalu dostupan je za uvid digitalni ortofoto za 53 gradska područja i to: Alibunar, Aranđelovac, Babušnica, Barajevo, Bačka Topola, Bela Palanka, Bela Crkva, Blace, Bojnik, Valjevo, Vrnjačka Banja, Gadžin Han, Gornji Milanovac, Grocka, Žitište, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kanjiža, Kikinda, Knjaževac, Kosjerić, Koceljeva, Kruševac, Kuršumlija, Lajkovac, Leskovac, Lučani, Malo Crniće, Mačvanska Mitrovica, Merošina, Mionica, Mladenovac, Novi Kneževac, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Petrovac, Pećinci, Plandište, Ruma, Svilajnac, Senta, Sečanj, Smederevo, Sopot, Srbobran, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Titel, Trstenik i Ćuprija.

Leave a Reply