Internet

Digitalni pogrebnici pokojnikove web zaostavštine

Pre interneta, pokojnik bi ostavljao bi za sobom gomilicu pepela ili tu i tamo komad metala. Danas je egzistencija umrlih nastavljena u nalozima na Fejsbuku ili na internet-stranama. Zato postoje i digitalni pogrebnici.

Opasnost se krije recimo u mogućnosti da profili umrlih na društvenim mrežama budu zloupotrebljeni. Informacije o njima su na internetu još najmanje deset godina, jer nema nikoga ko bi ih obrisao, ko bi se o njima starao. A i privatni računar je moguć plen za kradljivce podataka. Poverljivi tekstovi, fotografije i video-snimci posle jednostavnog brisanja i dalje ostaju na čvrstom disku i to sakriveni.

Pomažu samo specijalni programi

Stručnjaci za reciklažu upozoravaju da metode kućne radinosti nisu dovoljne da se podaci uklone za sva vremena. Ekehard Žerar, iz firme Bremer risajkling, kaže:

„Ovde je neko odvijačem ili sličnim predmetom pokušao da uništi tvrdi disk. To može i da pođe za rukom, ali ima specijalista koji i pored fizičkog uništavanja diska mogu da očitaju podatke sa njega. Tu ne vredi ni bušenje bušilicom, ni udaranje čekićem, to jednostavno nije dovoljno da se podaci definitivno obrišu.“

Digitalni pogrebnici uz pomoć specijalnih programa veoma pouzdano brišu podatke iz računara. Posebno su osetljivi podaci koje korisnici čuvaju na serverima pojedinih firmi, to su mase podataka zaštićene lozinkom, a postoje i podaci koji ostaju na internet-prezentacijama umrlih.

U testament treba uneti i lozinke

Virtuelni privatni život se ne sahranjuje automatski. On i dalje postoji na internetu. To se mnogima ne sviđa.„Kada samo pomislim koliko je to fotografija koje ostaju na mreži – kao duhovi.

„Uvek mislim da ima dovoljno ljudi koji mogu da se pobrinu za te ostatke, porodica, prijatelji…“

„Možda postoji neko pravilo šta se radi sa podacima onih koji umru, na primer neka institucija koja te podatke briše. To bi bilo dobro.“
Pravno gledano, za „nasleđe na internetu“ su posle smrti neke osobe nadležni članovi njegove porodice. Digitalni pogrebnici savetuju da se svako pre svoje smrti osigura, da definiše šta treba da se desi sa njegovim podacima. Zato se preporučuje da se u testament unesu i lozinke za pristup serverima na kojima se čuvaju podaci. (izvor: DW)

Leave a Reply