nsa
Internet

Direktor NSA izvinio se zbog tvrdnji u vezi afere prisluškivanja ”Prizma”

U pismu direktora Američke nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera upućenom Odboru Senata za obaveštajne poslove se ističe da je na saslušanju povodom prikupljanja privatnih podataka američkih državljana u ime nacionalne bezbednosti davao ”pogrešne odgovore”.

Klaper je u svom pismu naveo da je na saslušanju rekao da obaveštajna služba nije namerno prikupljala informacije o američkim državljanima, što nije tačno i zbog toga se izvinjava Odboru Senata za obaveštajne poslove. Klaper je istakao da se tek nakon saslušanja u potpunosti upoznao sa situacijom i izrazio nadu da će ova greška u vezi špijuniranja biti javno rasvetljena.

nsa

Američki senator Ronald Vajden je 12. marta na saslušanju Džejmsa Klapera postavio pitanje da li je Američka nacionalna obaveštajna služba prikupljala privatne podatke velikog broja američkih državljana, na šta je Klaper odgovorio da nije. On je još dodao da Američka nacionalna obaveštajna služba nikada nije namerno prikupljala takve informacije. Nakon objavljivanja afere ”Prizma” Klaperov odgovor na saslušanju je izazvao brojne kritike.

Leave a Reply