Internet · Provajderi

Diverzijom noćas prekinut signal SBB-a

Sinoć su nepoznata lica oštetila mrežu SBB-a, na nekoliko mesta na teritoriji Beograda, što je izazvalo višečasnovne prekide signala i pričinilo veliko štetu kako kompaniji, tako i korisnicima. Tehničke ekipe provele su celu noć na terenu, sanirajući nanetu štetu, tako da su korisnici jutros dobili TV signal i internet.

Kompanija SBB – Srpske kablovske mreže, najveći je nacionalni operator digitalne i analogne kablovske televizije i interneta koji skoro 10 godina svoje servise pruža u više od pola miliona domaćinstava širom Srbije, neprekidno idući korak ispred kada je u pitanju tehnologija koju donosi u domove svojih korisnika.

Generalni direktor SBB-a, Dragica Pilipović Chaffey, izjavila je da su vlasnici kompanije – evropski investicioni fond Mid Europa Partners iz Londona i Evropska banka za obnovu i razvoj, neprijatno iznenađeni sinoćnim događajem.

Smatramo da ovo nije bio uobičajen prekid, ali nemamo pretpostavke o počiniocu. Iznenađeni smo nečijom očiglednom namerom da pričini štetu i nama i korisnicima. Ne znamo kome smeta kompanija koja je donela najbolju i najnapredniju tehnologiju i uvela korisnike širom Srbije u digitalnu eru. Slučaj su preuzeli nadležni organi i mi verujemo da će motiv i počinioci ubrzo biti otkriveni.” – dodala je generalna direktorka SBB-a.

One thought on “Diverzijom noćas prekinut signal SBB-a

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ovakve stvari se desavaju kada se politika konkurencije pocne voditi drugim sredstvima.

  Inace, odredbe cl. 124. i 125. Zakona o elektronskim komunikacijama glase:

  “Operator je dužan da, radi obezbeđivanja bezbednosti i integriteta javnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga.. primeni adekvatne tehničke i organizacione mere, primerene postojećim rizicima, a posebno mere za prevenciju i minimizaciju uticaja bezbednosnih incidenata… “(clan 124. stav 1)

  “Operator je dužan da obavesti Agenciju (tj. RATEL, a ne BIA) o svakoj povredi bezbednosti i integriteta javnih komunikacionih mreža i usluga, koja je značajno uticala na njihov rad…

  Agencija je ovlašćena da obavesti javnost o povredi bezbednosti i integriteta iz stava 1. ovog člana, ili traži od operatora da to sam uradi, kada proceni da je objavljivanje takve informacije u javnom interesu” (clan 125).

  Citirane odredbe – “biseri” tesko su mogle da se nadju i u zakonima od pre 30 godina u doba samoupravljanja.

Leave a Reply