Internet

Dnevne novine vs Google: Vreme je za naplatu

S obzirom da su dnevne novine u sve većim problemima, mnogi lobiraju kod političara da donesu zakon koji će naterati Google da plati za vesti koje objavljuje

Rupert Murdoch je 2009.godine nazvao Google i ostale pretraživače „kleptomanima koji samo gutaju sadržaje“. Sada dnevne novine koje imaju sve manje novčanih sredstava nameravaju da izvrše pravni pritisak na pretraživače koje smatraju parazitskim sakupljačima vesti.

Nemački političari razmatraju donošenje zakona kojim bi se zaštitila autorska prava izvoda iz novinskih članaka koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja, čime bi se omogućilo izdavačima da ih naplate.

Google je glavna meta. Izvršni direktori mnogih nemačkih dnevnih novina kažu da Google zarađuje od prikazivanja njihovih članaka u rezultatima pretraživanja na svom sakupljaču vesti Google News. Sličan zakon je predložen i u Italiji. Francuske novine žele isto. Predsednik Francois Hollande je 29.oktobra upozorio Erica Schmidta, predsednika Googla da će, ukoliko zahtevi francuskih novina ne budu ispunjeni do kraja godine, Francuska doneti zakon sličan onom u Nemačkoj. Austrijski i švajcarski izdavači razmišljaju na isti način.

Odavanje naslova i prve rečenice članka navodno odvraća čitaoce da kliknu na stranicu novina kako bi pročitali celu priču. Kritičari takođe tvrde da čak i uz pomoć kratkih isečaka iz članaka Google može zaraditi od reklama koje stavljaju odmah uz njih.

Međutim, koristi imaju i oni drugi. Iz Googla kažu da mesečno usmere četiri miliona klikova na web stranice dnevnih novina, s obzirom da gotovo tri četvrtine korisnika želi pročitati ceo članak. Isto tako, novine mogu označiti svoje stranice kako se one ne bi pojavljivale na Google News.

Nemački zastupnici će ovog meseca raspravljati o donošenju pomenutog zakona koji bi mogao stupiti na snagu u proleće. Novine će do tada verovatno udružiti snage i oformiti društvo za prikupljanje naknada, isto kao što muzička industrija prikuplja autorske naknade od pesama.

Iz Googla kažu da bi plaćanje članaka moglo „ugroziti njihovo postojanje“. No najverovatniji ishod će biti uklanjane sadržaja novinskih stranica u pomenutim državama. Čak i g.Murdoch koji je uklonio sadržaj svojih novina s Google pretraživača još 2010.godine je u septembru odlučio da se naslovi i najave članaka trebaju pojavljivati.

Novi modeli poslovanja

Google News nema univerzalni značaj. U oktobru se više od 150 brazilskih novina isključilo iz njega (iako se njihovi članci još uvek pojavljuju u Googlovoj glavnoj pretrazi), tražeći da budu plaćeni za svoj rad. Promet je opao za samo pet posto.

Novine takođe tvrde da je zakon o autorskim pravima na njihovoj strani. Američki zakoni su mnogo manje strogi od većine evropskih te se korištenje određenih materijala iz članaka smatra „dozvoljenom upotrebom“. Međutim, u Belgiji je nekoliko dnevnih novina tužilo Google za kršenje autorskih prava i dobili su spor. Kompanija se žalila na odluku, ali je vrlo verovatno da će morati da platiti odštetu.

Stvarni problem u svemu tome je pad tradicionalnih medija. U Francuskoj nijedne dnevne novine više nisu profitabilne, bez obzira što dobijaju 1.2 milijarde evra direktnih i indirektnih državnih subvencija, kako navodi Olivier Fleurot, šef firme za komunikacije MSL Group i bivši izvršni direktor Financial Times-a, delimičnog vlasnika The Economista.

Teško da se Google može okriviti za recesiju, za smanjen broj čitaoca i prihoda od oglašavanja. Online oglašavanje nije nadoknadilo gubitak prihoda od štampanih oglasa u novinama. Zarada od novinskog oglašavanja je u 2011.godini iznosila 76 milijardi dolara, što je 41 posto manje nego 2007, kako navodi Svetska novinska asocijacija.

Čak i ako neke zemlje nateraju Google da plati za korištenje naslova i isečaka iz članaka, teško da će to zakrpiti rupe u njihovim prihodima ili ubrzati njihovo restrukturiranje. Jan Malinowski, ekpert za medije pri Veću Europe kaže da je natjerati Google da plaća za članke isto kao i „pokušati zabraniti Gutenbergovu štampariju kako bi se zaštitili pisari“.

Pravni pritisak se u svakom slučaju može prevazići promenom modela poslovanja. Novine uglavnom izbegavaju da naplaćuju korisnicima čitanje članaka, u nadi da će se povećati broj poseta njihovih web stranicama.

Mnoge brazilske dnevne novine koje su se isključile s Google News će se od iduće godine plaćati, rekao je Carlos Fernando Lindenberg Neto, predsednik Brazilske novinske asocijacije.

Novi poslovni model se sada zasniva na umerenim naknadama za korištenje web stranica: nekoliko besplatnih članaka ima za cilj da privuče čitaoce, ali ako žele pročitati više, moraju platiti. Takav model, između ostalih koriste The Economist i New York Times. Ove godine su naknade u Americi udvostručene. Ostale kompanije se udružuju kako bi naplaćivale pristup. Slovačka firma Piano Media, omogućava korisnicima pristup na nekoliko web stranica, TV kanala i radio stanica u određenoj državi za jedinstvenu pretplatu. Firma plaća izdavačima onoliko koliko vremena korisnik provede na njihovoj stranici. Ovakve ideje bi mogle biti efikasnije nego nadati se čeku od Googla.

Izvor: Slobodna Evropa

One thought on “Dnevne novine vs Google: Vreme je za naplatu

  1. Aca

    Глупост је на делу. Издавачи аудио и видео издања сматрају да им је продаја опала због скидања садржаја са интернета. Новински издавачи сматрају да им куповина опада због читања преко интернета. Међутим, с обзиром на то какво смеће снимају и шта пишу по тим новинама, сасвим је нормално да нико неће да их купује.

Leave a Reply