Internet

Do 2020. godine Internet će stvoriti oko 17.000 novih biznis modela

U “Studiji o razvoju Interneta u Srbiji do 2020. godine” najavljeno je da će Internet stvoriti oko 17.000 novih biznis modela i oko 95.000 novih radnih mesta.

Ovo su samo neki od rezultata Studije koju je sproveo Telenor, a koje je, na okruglom stolu u okviru “TELFORA 2009” predstavio Goran Vasić, izvršni direktor za korporativni razvoj u Telenoru. U studiji je naglašeno da će razvoj Interneta u periodu 2010-2020 godine uticati na porast bruto domaćeg proizvoda u iznosu od oko 5,2%.

U radu okruglog stola učestvovalo je desetak učesnika i oni su istakli porast primene Interneta, naročito u oblasti informisanja, zabave i poslovanja. Iznete su i kritike o ukupnom stanju primene Interneta u Srbiji. Na početku 2009. godine u Srbiji je 36,7% domaćinstava imalo priključak na Internet a to je dvostruko manje korisnika nego u zemljama članicama EU. Uočava se da u Srbiji ima tri puta manje korisnika Interneta u ruralnim sredinama i da je veoma mali broj korisnika koji imaju primanja manja od 300 evra. Jedna od barijera je i nepostojanje elektronskih servisa iako se sada upravo intenzivno radi na razviju servisa eUprave i primena eTrgovine.

Za razvoj primena Interneta od ogromne važnosti je sprovođenje Strategije za širokopojasni pristup. Očekuje se masovnija primena Interneta u poslovanju, podsticanje razvoja infrastrukture za primenu Interneta u ruralnim područjima, subvencioniranje najsiromašnijih korisnika i preduzimanje niza drugih podsticajnih mera.

Okrugli sto je vodio prof.dr Jovan Radunović, predsednik upravnog odbora Ratela. (RZII)

One thought on “Do 2020. godine Internet će stvoriti oko 17.000 novih biznis modela

  1. Srdjan

    36,7% stanovništva koje koristi Internet uopšte nije loš procenat. U tekstu se kaže da je taj procenat dvostruko manji nego u zemljama Evropske unije. Znamo da je EU heterogeni skup zemalja, pa je procenat korisnika Interneta u skandinavskim zemljama preko 80%, ali je u Italiji, Grčkoj, Španiji sličan ovom u Srbiji.
    U Srbiji postoji kritična masa korisnika Interneta, ali se Internet veoma slabo koristi u poslovne svrhe, i tu je ključna razlika između Srbije i EU. Pošto još ne postoji primenjiv Internet payment gateway koji je dostupan širokom krugu korisnika Srbija je uskraćena za mnogo novih radnih mesta i prosto je fascinantna intertnost države po tom pitanju.

Leave a Reply