Internet

Do inostranog indeksa uz stipendiju ili rad

Sajt prijemni.infostud.com, Infostudov sajt posvećen upisu na fakultete i visoke škole, dao je mogućnost svima koji su svoje visoko obrazovanje počeli ili nastavili na nekom od stranih univerziteta da podele svoja iskustva sa svima koje ova tema zanima. U rubrici Inostranstvo, na adresi http://prijemni.infostud.com/iskustva-iz-inostranstva trenutno se može se naći oko 40 iskustava sa studija iz različitih delova Evrope i sveta.

I kakvi su utisci domaćih studenata sa studija u inostranstvu?

Studenti su uglavnom zadovoljni studijskim programima i ističu kako su neki čak veoma slični našim: “Na mom fakultetu, studije su podeljene u tri dela, a sva tri traju četiri godine. Na vežbama imate kolokvijume, kao i u Srbiji, gde skupljate bodove, i tek sa položenim kolokvijumom imate prava da izađete na ispit…. svaki ispit imate prava da polažete 3 puta i četvrti komisijski, i ukoliko ne položite ni četvrti put, gubite pravo na studiranje”, kaže Vladimir Satrić, student Pravnog fakulteta u Beču.

Troškove studija u inostranstvu, posetioci najčešće pokrivaju stipendiranjem. Biljana M., student na master studijama u Stokholmu ostavila je svoj komentar: “Švedska vlada nudi stipendije za razne programe stranim studentima, međutim, morate proveriti da li se program za koji ste vi zainteresovani nalazi na toj listi.”

Iako nisu uspeli da dobiju stipendiju, studiranje u inostranstvu je i dalje moguće. Vesna, koja je na postdiplomskim studijima slikarstva na Kipru, tvrdi da postoji mogućnost zapošljavanja i studiranja u isto vreme: „Do aprila ove godine nije bilo moguće zapošljavanje za sve koji ne pripadaju Evropskoj uniji. Međutim usvojio se novi zakon nakon čega, ako ste student, imate pravo da radite 30 sati nedeljno. Dobro plaćen posao se teško nalazi a prednost je ukoliko, pored engleskog znate i ruski, dok grčki i nije toliko bitan”.

Da li je dobijanje viza uvek prepreka?

Iskustva dobijanja vize se razlikuju od slučaja do slučaja, ali za sve je zajednička jedna stvar – neophodna je dobra organizacija i pravovremeno informisanje. Svoje iskustvo je podelio Dušan, student master studija u Velikoj Britanji: “Britansku vizu uglavnom nije teško dobiti. Nema mnogo čekanja, termin se zakazuje preko interneta a pasoš vam kroz nedelju dana šalju na kućnu adresu. Obavezno uz svu dokumentaciju predajte finansijski dokaz da možete da podnesete teret studija. Drugim rečima, ponesite potvrdu ili da ste dobili izdašnu stipendiju, ili da imate potreban novac na računu u banci.”

Veliki broj ostalih iskustva sa studiranja u inostranstvu, kao i niz korisnih informacija o recimo, konkursnom materijalu potrebnom za  prijavljivanje za studije u inostranstvu ili priznavanju diploma možete pogledati na adresi http://prijemni.infostud.com/studiranje-inostranstvo.php .

Leave a Reply