E-servisi · Internet

Do kraja godine sve opštine dobijaju zvanične internet prezentacije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da tek svaka peta opština u Srbiji ima kvalitetna rešenja za svoju internet prezentaciju, dok 11 opština uopšte nema zvaničan sajt.

Matić je na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije povodom početka projekta izrade internet prezentacija za sve opštine u Srbiji, objasnila da je Ministarstvo iz tog razloga, u saradnji sa Republičkim zavodom za informatiku i internet i Stalnom konferencijom gradova i opština, pokrenulo taj projekat čiji je cilj da do kraja godine sve opštine u Srbiji dobiju zvanične internet prezentacije.

Ona je istakla da će se paralelno sa tim raditi na unapređenju postojećih internet prezentacija opština, kao i na unapređenju informaciono-komunikacione infrastrukture, koja je sada u 75 odsto opština u Srbiji na zadovoljavajućem nivou.

Takođe, Matić je navela da će Republički zavod za informatiku izraditi standarde za izradu zvaničnih sajtova i unapređenje informacionih tehnologija u opštinama, kao i smernice i obuku za zaposlene.

Prema njenim rečima, deo opština u Srbiji ima visok nivo informacione infrastrukture i pruža zadovoljavajuće usluge svojim građanima, pri čemu Ministarstvo želi da pomogne i opštinama koje nemaju te resurse.

Direktor Republičkog zavoda za informatiku i internet Damir Baralić precizirao je da samo mali broj opština, između 15 i 20 odsto, ima internet prezentacije sa zadovoljavajućim elektronskim servisima, dok 15 odsto nema nijedan servis na svom sajtu.

Prema njegovim rečima, polovina opština svaki dan ažurira informacije na svojim sajtovima, dok 80 odsto opština nema jasno objavljenu proceduru za dobijanje građevinskih dozvola i proceduru za dobijanje lokalnih komunalnih saglasnosti.

Baralić je ukazao na to da približno četvrtina opština ima adekvatne službe za informatiku, dok jedna četvrtina nema nikakvu informatičku službu.

On je naveo da se ulaganje u informacione tehnologije u opštinama isplati jer se procedure automatizuju i skraćuju, i dodao da nikad nije loše vreme za investicije u taj sektor.

Leave a Reply