Internet

Do posla preko Interneta

Prema istraživanju Posao.ba portala o najtraženijim zanimanjima u BiH, u drugoj polovini 2007. godine najveća je potražnja za prodajnim zanimanjima. Neka od najtraženih zanimanja u kategoriji prodaje su voditelj prodaje, analitičar prodaje, referent nabave i komercijalista. Usled razvoja tržišta došlo je i do pojave novih zanimanja u okviru delatnosti prodaje kao što su prodajni inžinjer i tajni kupac. Za samo 5 meseci na Posao.ba objavljeno je preko 700 oglasa u kojima se tražilo prodajno osoblje.

Takođe, konstantno postoji velika potražnja za inženjerima, a podjednako se traže inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine. Potražnja za programerima, sistem inženjerima i web dizejnerima, odnosno generalno za zanimanjima koja se usko vežu za IT sektor, trenutno je na drugom mestu.

Na trećem mestu su zanatske usluge gdje se najviše traže tesari, armirači, zidari i keramičari.

Zanimanje sertificiranog računovođe, kao posebno deficitarno, takođe se uvrstilo na listu najtraženijih zanimanja. Već duži vremenski period ne tržištu je prisutan nedostatak kadrova ovog profila, a kao jedan od razloga zašto je ovo zanimanje manje atraktivno je i posebno zahtevna konstantna edukacija.

Na listi najtraženijih zanimanja takoer se nalaze i administrativni službenik, građevinski inženjer, te kreditni službenik .

Leave a Reply