Internet

Dobri i loši hakeri

Evropski naučnici uz pomoć hakerskih metoda reanimirali su satelit Samba, koji je bio u kvaru. Manipulacije, koje obično primenjuju prevaranti da bi ukrali novac sa bankarskih računa i radi drugih sličnih zločina pomogle su da se spasi skupi kosmički aparat. Sami stručnjaci Evropskog centra kosmičkih istraživanja nazvali su svoje akcije prljavim hakom. Oni su prodrli u sistem koji je zatajio, te je on proradio.

Danas samo stručnjaci znaju da prljavi hak ne znači način kriminalnog kompjuternog prodora. Inače termin haker je nastao pre 60 godina u SAD-ama i on potiče od engleskog glagola hak – seći, ispravljati. Prvi hakeri su pomagali programerima da korigiraju programme kretanja vozova. Prvobitno značenje reči haker nije negativno, ono je značilo stručnjak koji primenjuje nagle, grube metode. Te metode su iskoristili evropski naučnici da bi reanimirali statelit Samba, – ispričao je rukovodilac pravca konkurentnog izviđanja kompanije Dijalog-Nauka Andrej Masalovič.

Izrazom prljavi hak je uobičajeno nazivati hakerstvo u njegovom prvobitnom smislu, odnosno, gruba intervencija. Zatim je ta reč stekla novo značenje. Što se tiče slučaja s evropskim satelitom, jedna od mogućih varijanata je prevod u režim testiranja uređaja u kvaru. U tom režimu je on izvršio po jednu naredbu, koju u običnom režimu i redosledu nije činio. Na taj način je satelitu vraćena sposobnost da radi.

I Andrej Masalovič je na početku svoje karijere bio haker: on je proširivao mogućnosti programa stranih uređaja za štampanje. U SSSR-u ih nisu proizvodili, a iz inostranstva su oni stizali u manjem broju. Zato su ruski hakeri bili primorani da prodiru u te programe i usavršavaju ih. Principi prljavog haka, prema rečima Masaloviča, moguće je primeniti za svaki tehnički uređaj, čak i toliko savršen kao što je satelit. Hakerstvo i kosmos nisu uzajamno izolovani pojmovi, – uveren je Andrej Masalovič.

Tema saradnje hakera i satelita postoji već u toku 10 godina. Prvi se slučaj desio 2002. godine kada su kineski hakeri prodrli u kineski satelit. Od 2002. do 2008. godine je trajao sudski proces protiv jedne kompanije Ruperta Merdoka koja je zapošljavala hakere da bi škodili satelitskoj opremi konkurenata. Najdrastičniji slučaj se desio 2008. godine, kada su američki stručaci doneli na MKS kompjutere s virusom.

Upravo prljavi hak ili grubo mešanje u sistem je ponekad jedini način da se poprave kvarovi koje je na izgled nemoguće popraviti. Situacija satelita Samba, koji je normalno proradio, potvrđuje to. (Glas Rusije)

Leave a Reply