ict-logoi
Internet

Dogovor najvećih internet kompanija i američke vlade o primljenim zahtevima za nadzor

Nekoliko internet kompanija postiglo je sporazum sa američkom vladom o objavljivanju ograničenih informacija o primljenim zahtevima za nadzor.

Fejsbuk je na blogu naveo da je u drugoj polovini prošle godine primio od 9 do 10 hiljada zahteva za pružanje podataka o korisnicima, koji obuhvataju od 18 do 19 hiljada naloga.

Majkrosoft je saoštio da je u istom periodu primio od 6 do 7 hiljada zahteva, koji su se odnosili na od 31 do 32 hiljade naloga. Iznesene cifre obuhvataju zahteve državnih i lokalnih vlasti, kao i Agencije za nacionalnu bezbednost.

ict-logoi

Kompanije, među kojima su i Apple, Google i Yahoo, demantovale su tvrdnje da je agencija imala direktan pristup njihovim serverima.

One vrše pritisak na Obaminu administraciju da dodatno ublaži pravne zabrane koje ih sprečavaju da objave informacije o vladinim naredbama za nadzor.

Na taj način pokušavaju da se distanciraju od programa za prisluškivanje čiji detalji su prošle nedelje objavljeni u javnosti. Američke vlasti tvrde da je program pod nazivom “Prizma” pomogao u sprečavanju terorističkih napada.

One thought on “Dogovor najvećih internet kompanija i američke vlade o primljenim zahtevima za nadzor

  1. Realista

    Fajsbuk ima svoj blog o.O šta je sledeće, možda će windows i ios da se druže na tviteru !!!

Leave a Reply