Internet

Dogovorena saradnja Piratskih partija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

U svrhu izgradnje otvorenog i slobodnog društva, gdje su sloboda govora i stvaranje u kulturi osigurani, dogovoreno je podizanje nivoa suradnje između Piratskih Partija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Zarad međusobne ispomoći, redovno se organizuju online sastanci, dok će prevodilačke aktivnosti partija biti međusobno koordinisane. U realizaciji je i zajedničko organizovanje konferencija, seminara i radionica u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pirati se bave unapređenjem kvaliteta života svakog pojedinca univerzalnim mehanizmom – otvorenom komunikacijom. Takva nam je i politička platforma koja se bazira na osiguravanju otvorene komunikacije dok su lične vrijednosti pojedinca/ke poštovane na istom nivou.

Svima nama je više nego jasno da je na prostoru bivše Jugoslavije medijski prostor rastrgan, te da je nepristrasna komunikacija među ljudima od primarne važnosti za razvoj društva na Balkanu. Internetska zajednica je toga svjesna i ne upada u zamke dezinformacija. Naučili smo da su komunikacija, suradnja i solidarnost temelj ovog otvorenog i slobodnog društva budućnosti. Zato nam je očuvanje slobode i nezavisnosti Interneta jedan od glavnih ciljeva.

Kontaktirajte lokalnu Piratsku Partiju kako bi se pridružili pokretu koji se na svima nama blizak način bori za životne vrijednosti.

BIH – “PiratskaPartija.ba je neformalna grupa građana/ki i otvorena platforma za zajedničko promišljanje i izgradnju nove političke prakse i forme sa namjerom da uskoro registruje političku stranku. Vjerujemo da će naša politika, vremenom, steći podršku u različitim skupinama našeg društva i političkog spektra. Stvarajući drugačiju političku snagu u našem politički nametnutom sistemu omogućuje svakom građaninu i građanki da se angažuje na rješavanju svakodnevnih problema s kojima se suočavamo u našem društvu.

PiratskaPartija.ba vidi sebe kao dio globalnog političkog pokreta koji želi da oblikuje društvo za dobrobit svih njegovih građana i građanki. Sretni smo što se taj proces odvija istovremeno i u regionu. Komunikacija i razmjena znanja, vještina, resursa i vizija sa Piratskim Partijama u regionu se odvija uz stalni i otvoreni dijalog i prepoznavanje lokalnih i regionalnih potreba. Sigurni smo da će naša suradnja biti jedna od osnova regionalnih promjena.”

Kolektiv PiratskaPartija.ba (http://piratskapartija.ba/)

HR – “Članovi Piratske Stranke Hrvatske, s pravom se smatraju članovima najprogresivnije stranke koja trenutno egzistira na našoj političkoj sceni. Odbijamo klasične političke podjele na lijeve i desne, a više od svega, odbijamo pribjegavati jeftinom populizmu u cilju pridobivanja naklonosti šire javnosti. U tom smislu, možemo ponosno izjaviti da neopterećeni događajima iz prošlosti, na zavidnom profesionalnom i ljudskom nivou surađujemo sa piratskim partijama sa prostora bivše Jugoslavije. Štoviše, truditi ćemo se da ta suradnja postane jedan od najpozitivnijih primjera suradnji između piratskih partija uopće. Kako smo naslijedili iste probleme koji svakodnevno ugrožavaju naša prava i građanske slobode, kao najefikasniji vid borbe protiv istih vidimo zajedničko zalaganje i međusobno dijeljenje i širenje informacija i znanja.”

Maša Utković, Piratska Stranka Hrvatske (http://pirati.hr/

RS – “Sa piratima iz zemalja bivše Jugoslavije imamo jednako kvalitetnu komunikaciju kao i sa piratima iz Venecuele, Holandije, Češke, Australije… Ono što će da konkretizuje saradnju u ovom delu sveta je nasleđena ista pravna osnova u društvima za kolektivnu zaštitu autorskih dela. AMUS, ZAMP i SOKOJ su monopolisti u kulturi na isti način, zato ćemo alternativu njima koordinisati na regionalnom nivou. Obezbedićemo povoljnu sredinu za produkciju u kulturi uz očuvanje integriteta autora. Mislim da je to osnova otvorenog i progresivnog društva.”

Aleksandar Blagojević, Piratska Partija Srbije (https://piratskapartija.com/)

Leave a Reply