Internet

Domen .me od danas u ponudi i strancima

Iz Me-net-a nije bilo moguće dobiti informaciju koliko je zahteva za registraciju pristiglo u prvih nekoliko dana, a iz kompanije je najavljeno da će prvo saopštenje o tome biti objavljeno oko 20. maja, kada ističe tzv. Sunrise period

Kompanije iz inostranstva, koje su zainteresovane za Internet domen .ME, zahteve za registraciju mogu da dostavljaju od danas do 20. maja, do kada važi rok i za prijavu domaćih preduzeća.

Period za registraciju domena crnogorskih građana i preduzeća počeo je 1. maja, a prvi zahtev stigao je za adresu hello.its.me. Iz Me-net-a nije bilo moguće dobiti informaciju koliko je zahteva za registraciju pristiglo u prvih nekoliko dana, a iz kompanije je najavljeno da će prvo saopštenje o tome biti objavljeno oko 20. maja, kada ističe Sunrise period.

Pravilnikom o registraciji predviđeno je da će, nakon 20. maja, sve prijave biti obrađene, posle čega će biti organizovane licitacije i registracija traženih Internet adresa. Preduzeće mora imati pravo na Internet adresu koju želi da poseduje, što dokazuje pravom na korišćenje određene robne marke, imena ili oznake.

U slučaju da za jednu adresu postoji više prijava sa istim pravom korišćenja, domen će biti ponuđen na licitaciju i biće dodeljen kompaniji koja ponudi više novca, dok će adrese sa jednim zahtevom biti odmah ponuđene za registraciju.

Dokaz o pravu na korišćenje određene marke ili brenda može biti validan dokument iz ustanove za zaštitu intelektualne svojine, a preduzeća iz Crne Gore su takve licence dobijale u beogradskom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Srbije i Crne Gore.

Sve procedure i pravila registracije se mogu pronaći na Internet prezentaciji agenta registracije, kompanije Domen na www.domen.me. Godišnji zakup domena oblika imefirme.me košta 110 EUR.

Leave a Reply