Društvene mreže

200 tweet-ova dnevno

Twitter je dostigao novi rekord – njegovi korisnici šalju 200 tweetova dnevno. Kako bi što slikovitije predstavio šta ova brojka znači, Twitter je izračunao da se od 200 miliona tweetova može napisati jedna knjiga od 10 miliona stranica ili, recimo, 8.163 primerka „Rata i mira”.

Pre samo godinu i po dana, Twitter je imao 50 miliona tweetova dnevno.

Iako još ima da pređe dug put dok dostigne Facebook sa njegovih 750 miliona korisnika, Twitter se širi ogromnom brzinom i trenutno vredi oko 10 milijardi dolara.

Međutim, o Twitteru se ovih dana piše i zbog jedne potencijalno neprijatne situacije. Savezne vlasti u SAD ispituju poslovni odnos između Twittera i kompanije Ubermedia koja razvija aplikacije za lakšu komunikaciju među tviterašima.

Istraga je još uvek u preliminarnoj fazi i nema preciznijih podataka o njenim motivima, objavio je Wall Street Journal.

Business Insider blog, koji je prvi objavio ovu vest, kaže da istražitelji analiziraju ugovore između Twittera i ostalih kompanija koje prave aplikacije za njegovu platformu poput raspodele fotografija, skraćivanja URL-a ili usluga reklamiranja – i preispituju da li on pokušava da ograniči konkurenciju kupovinom ili blokiranjem drugih developera.

Savezna komisija za trgovinu (FTC) redovno proverava navode iz pritužbi koje često stižu od suparničkih firmi a koje se tiču monopolskog ponašanja kompanija u tehnološkom sektoru. Međutim, ova preliminarna ispitivanja ne dovode uvek do temeljnih istraga.

Twitter i UberMedia su početkom godine zajedno ušli u trku oko preuzimanja TweetDecka, ali je Twitter izašao kao pobednik. Negde u isto vreme, piše Wall Street Journal, Twitter je blokirao UberMediji pristup tweetovima, ali je u međuvremenu on ponovo odobren.

I FTC i Twitter nisu imali zvanični komentar na ovu vest, dok je Business Insider citirao predstavnika UberMedije koji je rekao da ih je „Komisija kontaktirala i da rade na prikupljanju odgovora za njihov upitnik”. (B92)

Leave a Reply