Društvene mreže

Aktivni korisnici Facebooka manje sretni od onih koji nisu na ovoj mreži

Autori studije kažu da su ovakvi rezultati postignuti možda zbog psihološkog efekta zvanog “pristranost dopisivanja.” Taj efekat dolazi do izražaja kad svoje mišljenje o nekom zasnivamo na njihovom stavu ili ponašanju, a ne obraćamo pažnju na njihovu stvarnu životnu situaciju.

Istraživanja u poslednjih nekoliko godina pokazuju da su aktivni korisnici društvenih medija generalno manje sretni nego oni koji ih ne koriste. Međutim, jedna nova akademska studija sugeriše da sajtovi za društveno povezivanje, poput Facebooka, takođe mogu uticati na to kako mi doživljavamo sreću drugih.

Ako upitate bilo koju mladu osobu u SAD – kao što su studenti univerziteta George Mason u Virginiji – koliko prijatelja imaju na Facebooku, njihov odgovor će verovatno biti nešto poput:

“Zapravo, nikad nisam niti pogledala tačan broj. Verovatno ih je između 350 i 400,” kako kaže jedna studentkinja. “Ja sam strastveni korisnik. Svoju Facebook stranicu proveravam nekoliko puta na dan,” kaže druga studentkinja.

Naučnici univerziteta Utah Valley u Oremu, savezna država Utah, želeli su da utvrde da li utiče vreme provedeno na Facebooku na to kako korisnici gledaju na druge, a ne sami sebe. Upitali su 425 studenata da li drugi žive boljim i sretnijim životom.

Potom su ispitali koliko vremena ti isti studenti provode na Facebooku, koliko dugo su korisnici Facebooka te koliko sati nedeljno provode prateći živote svojih Facebook prijatelja. Otkrili su da su studenti koji više koriste Facebook skloni mišljenju da su životi drugih ljudi bolji i sretniji. To se pogotovo odnosi na studente koji su na svoju Facebook stranicu uključili više osoba koje u stvari ne poznaju.

Kad saznaju o lepim događajima u nečijem životu, korisnici Facebooka upoređuju svoje živote sa njihovima. Često zaključe da njihov život nije zanimljiv ili sretan kao u drugih. Naime, na Facebooku je korisnicima lako pretpostaviti da su prijatelji na toj stranici uvek sretni kakvima se i čine na svojim naslovnicama jer ne pišu o negativnim osećajima ili događajima, već samo o pozitivnim.

Leave a Reply