Društvene mreže

Da li nas to Facebook ohrabruje da zaboravimo na privatnost?

Facebook je objavio veliko unapređenje koje će uticati na 800 miliona korisnika. Vaši stari Facebook profili će bi redizajnirani i prikazani u vidu Timeline panela prikazujući vaše aktivnosti od momenta uključenja u Facebook zajednicu, pa do dana današnjeg. Imaćete priliku da postavite i dalje od tog momenta pojave Facebook-a u vašem životu, ukoliko to naravno želite.

Pogledajte video koji je Facebook postavio na YouTube, kako bi promovisao svoju novu uslugu:

Zanimljivo je to što je Facebook postavio zabranu ostavljanja komentara na ovaj postavljeni YouTube video. Da li je zabrana postavljena zbog straha od postavke negativnih komentara na račun Timeline-a ili nečeg drugog ostaje nam samo da nagađamo. Timeline će zapravo omogućiti praćenje istorije Facebook korisnika – od njegovog “lajkovanja”, pregleda u prošlosti, interesovanja, starih i novih fotografija, prijatelja… Upravo ove informacije mogu biti zloupotrebljene od strane sumnjivih lica jer su im sada dostupnije više nego ikad. Facebook vas čak što više, podstiče da dodate ove informacije kako biste popunili “rupe” iz vaše prošlosti. Pruža se mogućnost ostavljanja podataka od vašeg rođenja:

Jasna je briga što će sada kroz ovo ohrabrivanje korisnika da postave svoje lične informacije kao i informacije o svojim životnim iskustvima, biti olakšano da se korisniku ukrade identitet i na taj način ostvare razne prevare koje danas nisu redak slučaj. Kroz hronološki prikaz vašeg života na Facebook-u, možemo očekivati sve veći i veći broj ovih prevara (krađe identiteta i prevara sa ukradenim identitetom).

Britanska kompanija Sophos, lider u zaštiti podataka, sprovela je istraživanje među Facebook korisnicima o tome šta misle o Timeline opciji. Evo i rezultata sprovedenih nad 4.110 ispitanika:

Većina korisnika je svesna postojanja problema koji može stvoriti ovako lično “otkrivanje”, čak njih 51,29%. Obzirom da većina Facebook korisnika još uvek nema Timeline, osim ako možete da pristupite kao diveloper, jedino što možemo je da vas posavetujemo da razmislite o opciji gde ćete vaš život izložiti kako poznatim tako i nepoznatim licima.

Leave a Reply