Društvene mreže

Devojčice koje koriste Facebook imaju veći rizik od poremećaja ishrane

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Haifa je pokazalo da što više vremena devojčice provedu na Fejsbuku , veći je rizik od poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i preterane dijete.

Istraživanje su sproveli profesori Yael Latzer, Ruth Katz i Zohar Spivak sa Fakulteta društvenih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Haifa. Ispitali su efekte dva faktora koji utiču na razvoj poremećaja ishrane kod devojčica. U istraživanju je učestvovala grupa od 248 devojčica starosnog doba od 12 do 19 godina.

Njihov zadatak je bio da daju informacije o tome koliko vremena gledaju televiziju i surfuju internetom. Kasnije je zatraženo da kažu koliko televizijskih emisija redovno prate. Devojčice su takođe odgovorile na pitanja o njihovim načinima mršavljenja, o bulimiji, koliko su zadovoljne fizičkim izgledom i o generalnom pogledu na ishranu.

Rezultati su pokazali da što više vremena devojčice provode na Fejsbuku, češće pate od bulimije, anoreksije, nezadovoljnije su svojim izgledom, pogrešno se hrane i češće su na različitim dijetama.

Previše provedenog vremena online je pokazalo iste tendencije, ali se manifestovalo u manje vrsta poremećaja ishrane. Veća izloženost modnim sadržajima na internetu znači i veći rizik da devojčice obole od anoreksije. Slična veza je uočena između “žute štampe” na internetu i problema sa ishranom kod devojčica u razvoju.

One thought on “Devojčice koje koriste Facebook imaju veći rizik od poremećaja ishrane

Leave a Reply