Društvene mreže

Facebook distributer antivirus softvera

Kompanija Facebook je sklopila sporazum sa pet bezbednosnih kompanija o zajedničkoj ponudi različitih verzija antivirusnog softvera. Radi se o kompanijama Microsoft, Sophos, McAfee, TrendMicro i Symantec čiji besplatni i plaćeni antivirusni paketi za računare sa Windows-om i Macintosh-e će se prodavati na stranicama Facebook-a. Pomenutim kompanijama se na taj način pruža mogućnost da svoje proizvode ponude korisnicima ove popularne društvene mreže, čiji broj trenutno premašuje 900 miliona. One su postale deo zajednice Facebook Security Family, u okviru koje se korisnicima već nudi Facebook-ov program za blokiranje neželjenih poruka e-pošte i program za skeniranje URL adresa koji su zajednički razvili Facebook, McAfee, Google i Websense.

Facebook reklamira proizvode iz nove ponude kao besplatne, mada neki proizvodi kompanije Symantec i McAfee, moraju da budu plaćeni nakon šest meseci. Sa druge strane, Microsoft Security Essentials for Windows i Sophos Home Edition for Macs su zaista besplatni.

Predstavnici Facebook-a su izjavili da manje od 4% sadržaja koji se razmenjuje u toj društvenoj mreži predstavlja neželjeni sadržaj. Sa druge strane, oko 90% poruka e-pošte predstavljaju neželjene poruke. Uprkos naporima Facebook-ovih stručnjaka da blokiraju neželjene e-poruke i zlonamerni softver, njihovi pošiljaoci i autori uvek pronađu način da se infiltriraju u mrežu.

Od sada, kada Facebook korisnici kliknu na neki link, Facebook će konsultovati svoju bazu podataka malicioznih URL-ova i proveriti status dotičnog linka. Ovim sporazumom, SophosLabs će potpomoći ovu bazu malicioznih URL-ova svojom proverenom metodologijom koja ima veoma dobre rezultate. Facebook će dalje informisati korisnika da li je link koji su kliknuli maliciozan ili ne. Ukoliko je link maliciozan, korisnik će i dalje moći da poseti traženu stranicu ali na svoj rizik, ili da se vrate na prethodni ekran. Takođe će moći da dobiju više informacija o sumnjivom linku ukoliko ih to zanima.

“Zadovoljni smo što smo uspostavili partnerstvo sa Sophosom u cilju bolje zaštite naših korisnika dok su na Facebooku i kad nisu na njemu,” izjavio je Joe Sullivan, šef za sigurnost u Facebook-u. “Verujemo da će nam inkorporacija Sophosove vodeće inteligencije i ekspertize na polju sigurnosti, pomoći da zaštitimo naše korisnike.”

SophosLabs je globalna mreža visoko edukovanih analitičara sa ciljem zaštite poslovanja od poznatih i potencijalnih pretnji. Ekspertiza SophosLabs-a pokriva svaki aspekt mrežne sigurnosti – viruse, spyware, adware, upade, spam i maliciozne web stranice. Inovativna tehnologija kao što je Behavioral Genotype Protection i brza ažuriranja su odgovarajuća kombinacija koja zaustavlja nove i još nepoznate malvere.

“Za nekoliko stotina miliona ljudi, Facebook je postao default forum mesto za šerovanje kako poslovnih tako i privatnih informacija, kao i mesto na kojem se mogu informisati u svakom momentu. Zbog toga što informacije često stižu iz poverljivog izvora – prijatelji, mnogi korisnici često pogrešno pretpostave da su linkovi sigurni,” izjavio je Mark Harris, potpredsednik SophosLabs-a. “Naše partnerstvo sa Facebook-om će edukovati i informisati korisnike o potencijalnim zloupotrebama putem malicioznih linkova za koje nisu bili svesni do sad.”

U jednom od poslednjih primera, korišćena je lažna Flash datoteka koja je distribuirana preko Google-ove prodavnice Chrome Web Store, u saradnji sa Facebook aplikacijom Aprenda. Lakoverni korisnici koji bi pokrenuli tu aplikaciju bili bi preusmereni u prodavnicu Chrome Web Store, gde bi im bilo ponuđeno da instaliraju lažni dodatak za Flash. Svrha prevare je bila generisanje lažnih ocena “Sviđa mi se” (Like) koje su zatim prodavane po ceni od 27 dolara za 1000 ocena.

Leave a Reply