Društvene mreže

Facebook iduće godine kreće sa inicijalnom javnom ponudom

Kako se približavamo 2012. godini i momentu kada bi Facebook trebao da izađe na berzu sa inicijalnom javnom ponudom, raste i broj privatnih ponuda investitora koji imaju udeo u toj društvenoj mreži.

Tako je nedavno za sticanje udela u Facebooku postala dotupna količina od oko 1,7 miliona akcija koje su od 2008. u vlasništvu jedne kompanije iz Delawarea. Naravno, u ovim sulovima očekuju samo gotovinu, a stopostotni povrat investicije od kupoprodajne cene očekuje se kada Facebook krene sa inicijalnom javnom ponudom. Procenjuje se da bi se cena u inicijalnoj javnoj ponudi 2012. mogla kretati od 65 do 85 dolara po akciji, valuacije 113 do 148 miliona dolara.

Facebook planira inicijalnu javnu ponudu akcija kompanije za prvi kvartal sledeće godine. Navodno je Facebook prisiljen na javnu ponudu akcija zbog američkih zakona prema kojima privatne kompanije sa više od 500 vlasnika moraju kvartalno javno objavljivati finansijske rezultate poslovanja. Ukoliko vrednost akcija Facebooka preraste iznos od 100 milijardi dolara, kompanija će postati jedna od najvrednijih tehnoloških kompanija.

2 thoughts on “Facebook iduće godine kreće sa inicijalnom javnom ponudom

  1. stikeri za zid nalepnice za zid

    Koliko ja znam facebook nije samoodrziv sistem tj. ne moze sam sebe da finansira bez obzira na reklame koje se vrte na njemu, dakle trenutno zivi od sponzora.Pa tako ne vidim ni logičnost kupovine akcija fb-a.

Leave a Reply