department of state
Društvene mreže

Facebook koštao Stejt department čak 630.000 dolara

Uprkos tome što je broj obožavalaca porastao drastično, kritike da je „kupovina fanova“ apsolutno promašila cilj stižu sa svih strana.

Američka Služba međunarodnih informativnih programa tokom dve godine, zaključno sa martom 2013. godine, potrošola je više od 630.000 dolara kako bi Stejt department dobio više „lajkova” na Facebook-u. Veća popularnost na toj onlajn društvenoj mreži rezultat je reklamne kampanje i poboljšanja same stranice Ministarstva spoljnih poslova SAD.

department of state

Međutim, uzimajući u obzir činjenicu koliko je novca uloženo, kao i da je najveći broj novih „fanova” potpuno nezainteresovan za rad američke administracije i za politiku, na kampanju se gleda kao na potpuni promašaj. Broj onih koji su „lajkovali” stranicu Stejt departmenta na engleskom jeziku porastao je sa 100.000 na više od dva miliona. Takođe, „lajkera” ove stranice na drugim jezicima bilo je 450.000 više.

Međutim, uprkos rastu broja obožavalaca, američka administracija nije uspela da dođe do tražene publike jer samo dva odsto fanova na društvenim mrežama je na njima zaista i aktivno (komentariše, deli vest i slično). Ulaganje je popularno nazvano „kupovina fanova”, a nadležni poručuju Facebook guruima Službe međunarodnih informativnih programa u Stejt departmentu da je očigledno da nešto rade pogrešno.

Izvor: RTS

Leave a Reply