Društvene mreže

Facebook može da bude “opasan” za usvojenu decu

Na društvenoj internet mreži “Fejsbuk”, mnogi su pronašli davno izgubljene prijatelje, ponovo uspostavili kontakt s dalekim rođacima, a neki čak pronašli izgubljene članove porodice. Ipak, Britansko udruženje za hraniteljstvo i usvajanje upozorava da to nije uvek dobro i pozetivno.


Facebook deca

 

Naime, usvojena deeca mogu na Facebooku da slučajno pronađu svog rođaka koga možda još nisu spremni da upoznaju, a i obrnuto.

 

– Nije samo stvar u Fejsbuku, radi se o sveukupnom fenomenu društvenih mreža i medija.
Učinak “Fejsbuka” je svakako prvenstveno pozetivan, ali usvojenoj deca nekada treba više privatnosti, pa ovo predstavlja pravu opasnost – kaže Devid Holmes, direktor Udruženja.

 

Neka deca koja su usvojena ili smeštena u hraniteljske porodice ne znaju zašto su tamo, odnosno zašto nisu sa svojim roditeljima. Stoga ne znaju kakvom se riziku izlažu deleći sa svima svoje lične informacije na društvenim stranicama. Ne radi se samo o fizičkoj opasnosti, nego i opasnosti od psiholoških posledica.

 

Pravi način za upoznavanje i zbližavanje sa nepoznatim članovima porodice je putem pisama, te kasnije razmenom fotografija i slično. U jednom kratkom razgovoru na internetu može se previše pojedinosti saznati u kratkom vremenskom roku, što bi mogao biti šok za dete.

Leave a Reply