Društvene mreže

Facebook na berzi sredinom godine

Facebook je juče učinio prvi korak prema otvorenom tržištu najočekivanijom ovogodišnjom početnom javnom ponudom akcija koja bi osnivača ove najpoznatije svetske društvene mreže Marka Zuckerberga, prema procenama novinskih agencija, mogla učiniti šestim najbogatijim čovekom sveta.

Akcije društvene mreže, pokrenute kao projekt harvardskih studenata koja je za osam godina stekla svetsku popularnost, na tržištu bi se trebale naći sredinom godine. Nakon izlaska na berzu vrednost Facebooka mogla bi dostići i 100 milijardi dolara, ocenjuje Reuters.

Ali, neki ulagači strahuju da je kompanija koja trenutno ima 845 miliona korisnika širom sveta dostigla vrhunac rasta. Prošle godine Facebook je ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici očekivanja. Neto dobit porasla je 65 posto i dostigla milijardu dolara.

Reuters ističe da je početnom javnom ponudom akcija u sredu započeo višemesečni postupak koji će okončati najvećom novčanom transakcijom u Silicijumskoj dolini od procvata internet kompanija.

Leave a Reply